20.6 C
București
duminică, 13 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE susţine că sunt necesare mai multe eforturi pentru un sector al...

CE susţine că sunt necesare mai multe eforturi pentru un sector al pescuitului rezilient şi sustenabil

Sustenabilitatea generală a activităţilor de pescuit din UE continuă să se îmbunătăţească treptat şi mai puţine stocuri sunt pescuite excesiv, cu toate acestea, sunt necesare mai multe eforturi pentru a asigura rezilienţa sectorului pescuitului şi sustenabilitatea pe termen lung a speciilor-cheie în toate bazinele maritime.

Comunicarea Comisiei Europene intitulată „Pescuitul sustenabil în UE: situaţia actuală şi orientări pentru 2025”, adoptată vineri, prezintă orientările pentru propunerile Comisiei privind posibilităţile de pescuit pentru 2025 şi începe un proces de consultare cu actorii interesaţi.

Propunerile care urmează să fie adoptate după vară vor urmări menţinerea stocurilor de peşte care au atins deja niveluri sustenabile la aceste niveluri, ajutând în acelaşi timp alte stocuri să se refacă. Comunicarea Comisiei se bazează pe evaluări ştiinţifice independente.

„Apreciez faptul că în UE există mai puţine stocuri pescuite excesiv. Stocurile gestionate în mod durabil oferă o bază economică mai bună pentru pescarii noştri. În timp ce sustenabilitatea continuă să îmbunătăţească pescarii se confruntă cu provocări importante.

Comisia pregăteşte în prezent o evaluare a politicii comune în domeniul pescuitului pentru a evalua dacă aceasta îşi îndeplineşte obiectivele şi pentru a ajuta succesorul meu să ia cele mai bune decizii în cunoştinţă de cauză”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

‹ adv ›

Comunicarea subliniază că în Marea Mediterană şi în Marea Neagră, în timp ce stocurile devin din ce în ce mai sănătoase, mortalitatea prin pescuit este în continuare prea ridicată.

Deşi rata mortalităţii prin pescuit este la cel mai scăzut nivel de până acum, aceasta este în continuare cu 20% peste rata recomandată de sustenabilitate.

Sunt necesare un angajament mai puternic şi eforturi continue pentru a permite principalelor specii şi ecosisteme să se refacă pe deplin.

Situaţia din Marea Baltică rămâne extrem de îngrijorătoare, deoarece stocurile de peşte continuă să scadă din cauza diferitelor presiuni.

Patru din zece stocuri din Marea Baltică nu mai sunt vizate şi pot fi debarcate numai ca capturi accidentale.

Comisia va continua să ia măsuri pentru a aborda toate presiunile diferite asupra stocurilor de peşte şi pentru a contribui la îmbunătăţirea stării ecosistemelor din Marea Baltică. Cu toate acestea, statele membre ar trebui, de asemenea, să îşi continue eforturile de a inversa această situaţie prin punerea deplină în aplicare a legislaţiei UE.

În plus, comunicarea arată că comunităţile de pescari continuă să fie afectate de schimbările climatice, ceea ce duce la incertitudini din cauza disponibilităţii în scădere a stocurilor de peşte de care depind pentru a-şi asigura mijloacele de subzistenţă.

Acest lucru este valabil şi pentru comunităţile care se bazează pe stocuri supraexploatate. De asemenea, pescuitul ilegal, nedeclarat şi nereglementat afectează accesul pescarilor la resurse suficiente.

Sunt necesare mai multe eforturi pentru combaterea acesteia, asigurând respectarea măsurilor de conservare şi control, inclusiv a celor care implică ţări din afara UE.

Statele membre, consiliile consultative, industria pescuitului, organizaţiile neguvernamentale şi cetăţenii interesaţi sunt încurajaţi să îşi împărtăşească perspectivele privind situaţia actuală şi direcţia posibilităţilor de pescuit pentru 2025.

Aceştia sunt invitaţi să îşi exprime opiniile până la 31 august, în cadrul consultării publice online.

După consultarea publică, Comisia îşi va prezenta cele trei propuneri privind posibilităţile de pescuit pentru 2025: în Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, Marea Baltică, precum şi Marea Mediterană şi Marea Neagră.

Propunerile se vor baza pe planurile multianuale ale UE de gestionare a pescuitului şi pe avizele ştiinţifice furnizate de Consiliul Internaţional pentru Explorarea Apelor Maritime (ICES), precum şi pe analiza economică furnizată de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit (CSTEP).

Propunerile vor include, de asemenea, ajustări care rezultă din punerea în aplicare a obligaţiei de debarcare.

În cele din urmă, Consiliul va discuta propunerile Comisiei şi va decide cu privire la cotele de pescuit pentru 2025 în cadrul reuniunilor sale din octombrie şi decembrie anul acesta.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...

CE propune un sprijin de 120 mln de euro pentru fermierii din cinci ţări

Comisia Europeană a propus luni alocarea a 119,7 milioane de euro din rezerva pentru agricultură pentru a sprijini în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole