17.5 C
București
sâmbătă, 5 octombrie, 2024

-

HomepageAdvCum s-a dezvoltat piața asigurărilor agricole în Austria, țara unde 85% din...

Cum s-a dezvoltat piața asigurărilor agricole în Austria, țara unde 85% din culturi sunt asigurate

Piața asigurărilor agricole a evoluat semnificativ în întreaga lume, adaptându-se la noile provocări ale vremii și cerințele fermierilor, astfel încât, să poată compensa pierderile financiare rezultate și, prin urmare, servește drept instrument important de gestionare a riscurilor.

În cadrul unei vizite la sediul grupului Österreichische Hagelversicherung, Austria, din care face parte compania Agra Asigurări, am aflat mai multe despre strategiile și soluțiile implementate ce au permis dezvoltarea pieței asigurărilor în agricultură, inclusiv cele pretabile pentru piața României, unde compania deține o cotă de peste 50%.

Cum s-a dezvoltat piața asigurărilor agricole în Austria

Austria, comparativ cu alte țări UE lider după suprafețele asigurate, are un sector agricol mai slab dezvoltat, care se caracterizează printr-o combinație de pășuni, producție arabilă și culturi speciale (Eurostat 2022).

Cu toate acestea, are o piață distinctă a asigurărilor agricole și prezintă diversitate în ceea ce privește producția agricolă, expunerea la riscurile meteorologice, structura pieței de asigurări și formele și profunzimea intervențiilor.

Astfel, gradul de asigurare în agricultură în Austria pentru culturile agricole este de 85%, pentru bovine este de peste 50%, pentru suine 75%, iar pentru păsări de peste 90%.

„Ne-am luat ca reper susținerea sectorului agricol și întărirea convingerii importanței acestuia în societate. Austria pierde 12 hectare de teren agricol pe zi și depinde parțial de importuri, de exemplu, în cazul legumelor în proporție de 50%.

„Provocări cum ar fi pandemia, în care au fost afectate lanțurile logistice, ne-au reconfirmat importanța susținerii sectorului agricol local pentru siguranța alimentară. O țară fără agricultură este ca un om fără piele – nu poate supraviețui. Astfel, dezvoltăm soluții și strategii care ar face fermierii mai puțin vulnerabili”, a specificat Mario Winkler, manager departamentul de comunicare.

De la primele forme de protecție împotriva riscurilor climatice, până la soluțiile digitale avansate de astăzi, au trecut prin transformări esențiale pentru a răspunde nevoilor moderne ale agriculturii.

„În anul 2016, mijlocul lunii mai, în urma unui îngheț, au fost înregistrate daune de peste 200 de milioane de euro în urma afectării viilor și livezilor. Fermierii nu au avut asemenea daune în ultimii 65 de ani. Ulterior, aceștia au fost afectați în 2017. Majoritatea au fost fermieri tineri, care au investit mult în fermele lor și care, după doi ani de daune, au rămas cu afacerile ruinate. Este clar, vorbim de o nesiguranță puternică în a fi fermier și această nesiguranță trebuie redusă la minim”.

În prezent, Austria subvenționează din resursele naționale primele cu până la 55%, alte țări lider cum e Franța și Italia cu până la 60%, iar Spania cu aproximativ 40%.

Germania nu oferă subvenții pentru prime la nivel național, dar are o deducere a taxei pe valoarea adăugată și mai multe state federale precum Bavaria, Baden-Württemberg și Renania-Palatinat subvenționează primele cu până la 50%.

„În Austria, avem avantajul primelor de asigurare subvenționate, fiind subvenții naționale, toate aceste subvenții sunt reglementate legislativ, nu sunt corelate la o anumită perioadă de timp – cum e în România, deoarece e nevoie de 2/3 din parlament pentru a schimba o lege. Aceste subvenții ce provin din sectorul public și se redirecționează către sectorul agricol, sunt o investiție foarte bună.

Pentru a evita nemulțumirea populației referitor la cauzele direcționării acestor sume către agricultori, comunicăm eficient pentru a prezenta riscul permanent căruia se supune sectorul agricol, extremele meteorologice care afectează culturile, astfel dezvoltăm o societate mai empatică”.

Filosofia ce a permis deținerea cotelor importante de piață

Pe lângă grindină, îngheț, secetă, furtună și inundații, compania asigură alte 10 riscuri și oferă cea mai cuprinzătoare gamă de produse din Europa.

În plus, oferă cea mai rapidă și modernă evaluare a daunelor din Europa, cu o perioadă de aprobare internă a plăților mai mică de 2 zile.

Comunicarea în caz de daune

„În Austria avem mulți colaboratori, evaluatori de daune, 350 la număr, și aceștia sunt primii care merg să-și facă o imagine asupra daunelor produse. Aceștia marchează pe hartă zonele cele mai afectate și fac o estimare a acestora.

Ce e important pentru noi, este data, ora la care s-a produs dauna, suprafața afectată, culturile, localitățile și estimarea costurilor daunei. Informațiile sunt transmise imediat către media. Acesta este avantajul suprem al mediei online – poate prelua instant informațiile”.

Comunicarea expertizei climatice

„Acum circa 10-15 ani, am dezvoltat o aplicație ce să ofere informații asupra daunelor, suprafețelor afectate, date privind nivelul duanelor și sumele la care să ne pregătim. Pentru a calcula aceste daune, sunt preluate și informațiile de la Serviciul Meteorologic din Austria, inclusiv date privind probabilitatea căderilor de grindină”.

Pe baza acestor informații și cu vizita în teren, sunt determinate zonele afectate și estimate unde au fost daunele mai mari.

„În acest sistem, în baza de date sunt salvate toate informațiile despre culturi – denumirea culturii, starea de vegetație, daunele produse și altele. Pe baza analizei, oferim un document privind suprafețele, intensitatea daunelor și alte informații relevante, inclusiv dacă a fost cultură mare, podgorie sau livadă”.

Comunicarea pe baza alertei meteo

Datorită unei colaborări a companiei de asigurări cu Institutul de Meteorologie, se oferă date contra cost ce ulterior sunt prelucrate și sunt folosite pentru serviciul meteo.

„Acestea se folosesc și la dezvoltarea de noi produse, cum ar fi, în cazul României, Indicele de secetă”, explică Adrian-Horia Lupu, Director General Agra Asigurări România.

adrian horia lupu agra asigurari

În Austria, alertele meteo sunt transmise către un post de radio, lucru ce se întâmplă de peste 15 ani. Numărul alertelor meteo a crescut în acești ani, vremea fiind din ce în ce mai imprevizibilă.

În plus, alerte meteo sunt transmise către fermieri prin SMS – circa 100 de mii de alerte pe an. Acestea sunt foarte utile în special pentru legumicultori care pot interveni rapid pentru a preveni daunele produse de înghețuri.

Aplicație dedicată grindinei cu 33 de mii de utilizatori

„Acum 20 de ani, perioadă în care nu se găsea o astfel de soluție, am introdus pe piață serviciul privind grindina – o aplicație gratuită pentru clienții noștri. Aplicație este actualizată permanent, în ultimii ani fiind posibilă și integrarea polițelor fermierilor”.

AgraSat – utilizarea datelor livrate de sateliți, cooperare cu ESA (Agenția Spațială Europeană)

Începând cu anul 2016, au fost lansați doi sateliți ce aparțin UE și care oferă date companiilor ce au nevoie de ele, dovedindu-se utile pentru companiile de asigurare.

„Monitorizarea suprafețelor este punctul cel mai important pe care îl folosim. Datele sunt utile în special pentru evaluarea daunelor produse de secetă. Aceste date sunt oferite inclusiv clienților ce își pot verifica starea culturilor prin satelit”.

Pe lângă cele menționate, grupul Österreichische Hagelversicherung investește mult timp și resurse în promovarea consumului de alimente regionale, se angajează să păstreze terenurile agricole ca resursă, susține proiecte de sustenabilitate și, în 2008, a fost compania cu prima clădire de birouri neutră din Viena din punct de vedere al emisiilor de CO2.

O parte din aceste proiecte au prins viață și în România și, cu certitudine, urmează și altele pentru a oferi fermierilor o mai mare stabilitate și securitate, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.

Citiți mai multe despre Agra Asigurări: Potenţialul pieţei asigurărilor agricole este de circa 8,4 mil. ha, din care 2,2-2,5 mil. ha sunt asigurate.

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Corteva – investiție de 25 mil. dolari în inovatorul de editare genetică Pairwise

Corteva va investi 25 de milioane de dolari pentru...

Dezinfecția aerului cu IONNY® – eficient și sigur

Dezinfecția aerului cu IONNY® are loc prin generarea de ioni activi care distrug o gamă largă de agenți patogeni,...

Mari fermieri din Europa se reunesc la RALF 2024 pentru a discuta viitorul agriculturii

Evenimentul din acest an, RALF 2024 – Romanian Agriculture Leadership Forum, va avea loc pe 7 și 8 noiembrie...

Grain Academy 2024 – Explorare profundă a sectorului cerealelor din Balcani și din regiunea Mării Negre, specific și oportunități

Analiză a dinamicii complexe de pe piețele de cereale din Balcani și regiunea Mării Negre Conferința Grain Academy 2024 va...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole