Fermieri din mai multe zone ale României solicită derogare permanentă pentru a utiliza unele neonicotinoide pentru tratamentul semințelor de floarea-soarelui.
Potrivit acestora, în unele regiuni culturile au fost distruse de dăunători cum ar fi viermi sârmă (Agriotes sp.).
În plus, aceștia susțin că menținerea sub control a dăunătorilor cum ar fi gândacul pământiu (Opatrum sabulosum) sau rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) devine problematică.
În mare parte, combaterea acestor dăunători este eficientă prin realizarea tratamentului la semințe, care, tradițional, era realizată cu produse pe bază de neonicotinoide.
Ca alternativă, fermierii pot utiliza alte insecticide de sinteză chimică, insecticide biologice, respecta asolamentul, perioada optimă de semănat, ținând cont de ciclul de viață al dăunătorilor, și implementa tehnologii care ar reduce impactul dăunătorilor.
Totuși, potrivit fermierilor, eficiența acestor soluții diferă de la caz la caz, în dependență de condițiile existente.
Amintim că, în ultimii ani, fermierii români au solicitat de mai multe ori să fie acordate autorizații de urgență pentru utilizarea neonicotinoidelor (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).
România și Lituania au acordat în mod repetat autorizații de urgență care permit utilizarea acestor substanțe cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează unele culturi — autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate.