28.5 C
București
vineri, 5 iulie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Rusia vrea să îşi majoreze exporturile de lactate în Nordul Africii,...

Reuters: Rusia vrea să îşi majoreze exporturile de lactate în Nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia

Rusia intenţionează să îşi majoreze prezenţa pe piaţa globală a produselor lactate prin creşterea exporturilor cu circa 15-20% pe an, graţie unui avans semnificativ în ţările arabe, în special Algeria, şi Asia de Sud-Est, a declarat joi preşedintele Asociaţiei reprezentantive a producătorilor ruşi de lactate (Soyuzmoloko), Artem Belov, transmite Reuters.

„Industria rusească de lactate poate înregistra, anual, ritmuri de creştere a exporturilor de aproximativ 15-20%, dar nu excludem o creştere exponenţială, în condiţii adecvate. Dacă vorbim de o perspectivă pe termen lung, de şapte până la zece ani, ne putem multiplica livrările de mai multe ori”, a spus Artem Belov.

Potrivit lui Belov, în prezent exporturile anuale de lactate ale Rusiei au o valoare de 400 milioane de dolari, sau aproximativ 1% dintr-o piaţă mondială evaluată la peste 40 de miliarde de dolari.

În mod oficial, Rusia a încetat să mai publice date statistice privind exporturile de lactate în acest an, dar cifrele din 2023 arată că şi-a dublat exporturile în acel an şi de asemenea că şi-a majorat livrările de lapte praf de 4,7 ori.

‹ adv ›

Până acum cei mai mari cumpărători de produse lactate ruseşti au fost Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Azerbaidjan şi Armenia, ţări care odată erau parte a URSS şi unde laptele şi brânza rusească sunt foarte populare, precum şi China.

Noile pieţe avute în vedere sunt cele din ţările pe care Rusia le curtează intens pe măsură ce îşi reorientează comerţul dinspre Europa.

„Ocupăm deja o poziţia confortabilă pe piaţa CSI, aşa că principalul motor de creştere va avea legătură cu livrările pe pieţe mult mai îndepărtate”, a spus Belov.

Rusia nu are exporturi semnificative de lactate în ţările occidentale deşi produsele lactate nu sunt vizate de sancţiunile impuse de aceste state.

Primele livrări de produse lactate ruseşti spre EAU, Arabia Saudită, Oman, Tunisia, Egipt şi Filipine au început anul trecut.

Belov a dezvăluit că a fost înregistrată o „breşă” în ceea ce priveşte Alergia, cu o primă livrare de 500 de tone de lapte praf degresat din regiunea Volga în luna decembrie.

O fabrică de brânzeturi de la Bryansk a deschis un birou comercial în Algeria şi mai multe alte firme ruseşti lucrează la demararea livrărilor în Algeria.

„În 2024, Algeria ar putea deveni cel mai important cumpărător şi de asemenea numărul unu în ceea ce priveşte exporturile de produse lactate. Este o piaţă uriaşă şi practic fără limite.

Dacă ne putem consolida poziţia acolo, putem construi facilităţi separate de producţie şi să construim ferme care se vor concentra exclusiv pe produse destinate pieţei din Algeria. Este vorba de o piaţă foarte mare, de câteva ori mai mare decât producţia internă a Rusiei”, a spus Belov.

În prezent, Rusia exportă aproximativ 12%-14% din producţia sa de lapte praf degresat. De asemenea, producţia de lapte a Rusiei a crescut cu 4,9%, până la 25,8 milioane de tone, în 2023.

Belov a subliniat că în ultimii 15 ani a avut loc un consum record de lapte şi produse lactate în Rusia, ceea ce sugerează că ritmul de creştere a producţiei interne de 3-4% va fi menţinut, în condiţiile în care prognozele arată că în 2024 consumul va creşte cu 3%.

„Dintr-o perspectivă strategică, exporturile sunt un instrument care va echilibra situaţia de pe piaţa internă”, a dezvăluit Artem Belov. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Vicepremier rus: Rusia este gata să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 2024

Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei...
‹ adv ›

Bloomberg: Grâul rusesc s-a ieftinit graţie vremii favorabile care accelerează recoltatul

Preţurile pentru grâul rusesc au coborât, din nou, în condiţiile în care vremea călduroasă accelerează recoltatul în Rusia şi...

Reuters: Sovecon a redus estimările privind recolta de grâu a Rusiei, la 80,7 mln de tone

Firma rusească de consultanţă în agricultură Sovecon şi-a redus, miercuri, estimările privind recolta de grâu a Rusiei din acest...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole