Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în portul Midia – Năvodari, 17 rapoarte pentru activitatea de control pe uscat, în care nu au fost identificate activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor din bazinul portuar, informează joi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Reacţia MADR vine în urma informaţiilor apărute în spaţiul public referitoare la recoltarea midiilor.
La fiecare debarcare de peşte, moluşte sau orice alte produse pescăreşti, se completează un jurnal de pescuit în care sunt menţionate următoarele: agentul economic autorizat, specia, cantitatea recoltată, locul unde s-a pescuit, locul debarcării – document care se raportează în termen de 48 ore la ANPA şi care stă la baza emiterii facturii fiscale pentru produsele ce urmează a fi comercializate.
În baza protocolului naţional încheiat între Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) se realizează in mod constant un schimb de informaţii privind analizele efectuate.
Din datele transmise de ANSVSA, conform cărora s-au efectuat prelevări de probe din centrele de expediţie a moluştelor şi crustaceelor, a reieşit faptul că buletinele de analiză efectuate s-au încadrat în normele naţionale şi europene ale parametrilor analizaţi.
În ceea ce priveşte legislaţia pentru concesionarea luciului apei, MADR precizează că Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională Apele Române au posibilitatea legală de concesionare a suprafeţelor de luciu de apa pe care să fie amplasate fermele de midii.
Versiunea consultativă a Ghidului solicitantului pentru Schema de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei...