11.2 C
București
marți, 14 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleConferinţă privind riscurile cu care se confruntă fermierii din România

Conferinţă privind riscurile cu care se confruntă fermierii din România

Conferinţa Naţională de Gestiune a Riscurilor Agricole, programată marţi, îşi propune să identifice riscurile cu care se confruntă fermierii din România, oferind în acelaşi timp soluţii inovatoare şi eficiente pentru gestionarea acestora.

„În ultimii ani fermierii au avut de înfruntat multiple provocări, precum creşterea preţurilor la fertilizatori, carburanţi, volatilitatea preţurilor de valorificare a recoltei, lipsa politicilor agricole, dificultăţile în obţinerea fondurilor necesare pentru investiţii în echipamente şi tehnologie, finanţarea, dar şi fenomenele meteo extreme, care provoacă daune semnificative în agricultură.

Seceta, grindina, inundaţiile şi furtunile afectează în fiecare an culturile producând daune majore şi pun în pericol stabilitatea întregii industrii agricole.

Secetele prelungite reduc randamentul şi calitatea acestora, iar grindina este unul dintre fenomenele larg răspândite care afectează culturile şi poate deteriora recoltele într-o singură furtună puternică.

În plus, temperaturile extreme, fie că sunt foarte ridicate sau foarte scăzute, împiedică dezvoltarea plantelor şi pot cauza pierderi de recolte. De asemenea, inundaţiile pot distruge culturile şi infrastructura agricolă”, susţin organizatorii conferinţei – Aon România – în parteneriat cu organizaţia CSR Nest.

Printre speakerii evenimentului se numără Eugen Anicescu, CEO Aon România, Cerasela Tudor, expert senior al diviziei „Agriculture” din cadrul Aon, reprezentanţi ai unor consultanţi şi asiguratori de top din agribusiness, precum AgXecutive, Agra Asigurări, Munich New şi Descartes, în dialog cu reprezentanţi ale celor mai importante asociaţii şi cooperative de agricultori şi fermieri.

„În contextul agricol actual, gestionarea riscurilor devine o veritabilă provocare pentru fermieri. Nevoia de soluţii inovatoare şi eficiente este mai stringentă ca niciodată. În dialog cu principalii stakeholderi, ne propunem să identificăm aceste riscuri şi să dezvoltăm soluţii adaptate, menite să sprijine rezilienţa şi stabilitatea sectorului agricol românesc”, afirmă Eugen Anicescu, CEO Aon România.

Evenimentul „Aon Agri Risk Management” va oferi două sesiuni interactive cu experţi care vor explora o varietate de teme importante pentru sectorul agricol.

În cadrul primului panel, denumit „Riscurile în fermă – identificare şi impact”, participanţii vor fi antrenaţi într-un exerciţiu interactiv de identificare SMART a riscurilor, urmărind să creeze împreună harta acestora în funcţie de probabilitate şi impact, prezentată sub formă de heatmap.

Această abordare interactivă şi practică le va oferi participanţilor instrumente şi strategii pentru gestionarea eficientă a riscurilor în sectorul agricol.

Cel de-al doilea panel, denumit „Riscurile în fermă – soluţii de limitare a impactului”, va expune informaţii utile despre cele mai potrivite soluţii pentru prevenirea riscurilor cu care se confruntă fermierii, strategii eficiente pentru mitigarea volatilităţii preţurilor în agricultură, soluţii potenţiale de limitare a impactului financiar prin externalizarea riscurilor în ferme, constituirea rezilienţei financiare în agricultură prin asigurarea riscurilor, punând accent pe beneficiile oferite de asigurările clasice şi soluţiile parametrice.

„Gestionarea riscurilor în agricultură reprezintă o necesitate absolută, având în vedere expunerea semnificativă la riscurile climatice, care sunt imprevizibile şi pot avea consecinţe severe pe termen lung. Soluţiile pe termen scurt includ externalizarea prin asigurare pentru riscurile cu cea mai mare probabilitate, adaptarea tehnologiilor la condiţiile climatice actuale, dar şi profesionalizarea managementului în ferme pentru a asigura adoptarea consecventă a strategiilor pe termen mediu şi lung”, subliniază Cerasela Tudor, Consultant Senior Asigurări Agricole Aon.

Potrivit Eurostat, Biroul Oficial de Statistică al Uniunii Europene, 90% din suprafaţa arabilă în uz din România este dedicată cultivării plantelor, în special a cerealelor şi oleaginoaselor.

De asemenea, în ţara noastră se află aproape o treime din totalul fermelor din UE (31,8%) dar şi cel mai mare procent de lucrători agricoli (20,9%).

Alături de Grecia, România are cea mai mare pondere de ferme de familie (ferme gestionate şi operate de membrii aceleaşi familii), respectiv 99%, un procentaj comparabil cu media europeană de 94,9%.

Aon este o companie globală de consultanţă specializată în managementul riscului, pensii şi sănătate.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: În viitoarea PAC, este esenţială asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care...
‹ adv ›

De ce crapă scoarța la sâmburoase – cauze, îngrijire

Printre întrebările frecvente legate de problemele apărute în perioada de primăvară la cireș, cais și alte specii sâmburoase se...

APIA primeşte cereri de plată pentru prima împădurire

Fermierii care vor să beneficieze de schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole