14.1 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii americani se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării...

Fermierii americani se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale

Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi mulţi dintre ei nu se aşteaptă la o situaţie de echilibru (break even) în 2024, în condiţiile în care oferta consistentă la nivel mondial ţine preţurile la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani, în timp ce costurile cu echipamentele şi transportul rămân la un nivel ridicat, transmite Reuters.

Chris Tanner, un fermier din Kansas, principalul stat american pentru producţia de grâu, spune că anul acesta va trebui să recolteze cu cel puţin 10 busheli de grâu (aproximativ 300 de kilograme) mai mult decât anul trecut de pe fiecare acru de teren (0,4 hectare) doar pentru a ajunge la situaţia de echilibru.

„Mi-e greu să vă spun cum mă simt fără să par un ţăran furios cu furca în mână. Mă simt ca şi cum aş munci degeaba să cultiv un produs superior”, spune Chris Tanner.

Un studiu realizat de Universitatea din Kansas arată că fermierii din acest an au nevoie de o producţie de aproximativ 60 de busheli de grâu de pe fiecare acru de teren, precum şi un preţ de 6,26 dolari pentru fiecare bushel pentru a ajunge la echilibru, cu mult peste preţurile locale care variază între 5 şi 5,80 dolari per bushel.

În zona de câmpie a SUA grâul de toamnă este recoltat în lunile iunie şi iulie.

Consiliul Internaţional al Cerealelor prognozează o recoltă record de cereale în anul agricol 2024-2025, ceea ce sporeşte îngrijorările referitoare la o supra-aprovizionare mondială.

Chiar dacă mărimea recoltei de grâu a SUA va deveni mai clară în săptămânile următoare, Departamentul american al Agriculturii (USDA) a anunţat luni că 55% din culturi sunt într-o stare bună până la excelentă, cel mai ridicat nivel pentru acest moment al anului de după 2020.

Costurile cu producţia şi transportul grâului american rămân ridicate comparativ cu grâul din regiunea Mării Negre şi Europa, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la competitivitatea pe termen lung a exporturilor americane.

SUA este al cincilea exportator mondial de grâu, după ce în ultimii ani ţara a pierdut teren în faţa liderului Rusia şi a altor producători. Piaţa mondială este atât de competitivă încât uneori companiile americane au cumpărat grâu din Europa pentru a profita de preţurile scăzute.

USDA estimează că importurile de grâu în sezonul agricol actual se vor ridica la 18 milioane de busheli, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.

USDA se aşteaptă ca, în termeni nominali, veniturile fermierilor americani să scadă cu aproape 40 de miliarde de dolari comparativ cu situaţia de anul trecut, după ce au scăzut şi în 2023, pe fondul diminuării subvenţiilor directe plătite de guvern, în timp ce costurile de producţie cresc iar livrările mari de cereale şi oleagionase duc la scăderea cotaţiilor.

Cultivatorii şi-au redus achiziţiile şi reparaţiile de echipamente pentru a rămâne pe linia de plutire, în timp ce continuă să planteze grâu deoarece este o componentă crucială a rotaţiei culturilor, în pofida preţurilor scăzute.

„Fermierii nu au altă alegere decât să cultive grâu”, spune Ryan Ellis, care cultivă grâu în statul Dakota de Nord.

Culturile mai profitabile, precum leguminoasele, pot fi însămânţate numai în anumite zone.

„Rotaţia culturilor dictează plantarea de grâu. Te simţi ca şi cum ai fi forţat să însămânţezi grâu, dar ce altceva poţi să faci?”, spune Ryan Ellis.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

ANRE: 90% dintre autorizaţiile de producţie sunt în fotovoltaic sau eolian

Un număr de 145 de capacităţi energetice sunt în curs de construire în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care...

Eurostat: Vânzările de pesticide în UE au scăzut cu 10% în 2022

O cantitate de aproximativ 322.000 de tone de pesticide a fost vândută în anul 2022 în Uniunea Europeană, cu...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole