13 C
București
duminică, 5 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: OMC se aşteaptă la relansarea comerţului mondial în acest an

AFP: OMC se aşteaptă la relansarea comerţului mondial în acest an

Organizaţia Mondială a Comerţului a anunţat miercuri că se aşteaptă la o relansare graduală a comerţului mondial în acest an, chiar dacă conflictele, tensiunile geopolitice şi incertitudinea cu privire la politicile economice reprezintă riscuri pentru o revizuire a acestor prognoze, informează AFP.

Volumul comerţului mondial de marfă ar urma să înregistreze o creştere de 2,6% în 2024 şi un avans de 3,3% în 2025, după o scădere de 1,2% în 2023, conform celor mai noi prognoze ale OMC.

„Facem progrese spre o revenire a comerţului mondial, graţie unor lanţuri de aprovizionare reziliente şi unui cadru comercial multilateral solid.

Este imperativ să limităm riscurile precum disputele geopolitice şi fragmentarea schimburilor, pentru a menţine creşterea economică şi stabilitatea”, a comentat directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Raportul publicat miercuri de OMC mai estimează că ritmul de creştere a PIB-ului mondial va rămâne stabil în următorii doi ani, la 2,6% în 2024 şi 2,7% în 2025, după ce a încetinit până la 2,7% în 2023, de la un avans de 3,1% în 2022.

Preţurile ridicate la energie şi inflaţia au continuat să pună presiuni asupra cererii de produse manufacturate anul trecut, antrenând o scădere de 1,2% a volumului comerţului mondial de marfă, în condiţiile în care în luna octombrie OMC miza pe o creştere de 0,8%.

„Revizuirea în jos se datorează în primul rând rezultatelor sub aşteptări în ceea ce priveşte Europa”, a explicat economistul şef al OMC, Ralph Ossa.

OMC nu elaborează prognoze cu privire la schimburile mondiale cu servicii, dar subliniază că acestea au crescut cu 9% în 2023, iar organizaţia se aşteaptă ca evenimentele sportive care ar urma să aibă loc în Europa pe parcursul verii (Jocurile Olimpice şi Euro-2024) să stimuleze turismul şi transportul de pasageri.

Presiunile inflaţioniste ar urma să se atenueze în acest an, permiţând veniturilor reale să crească din nou, în special în economiile avansate, ceea ce va stimula consumul de produse manufacturate, potrivit OMC.

Însă tensiunile geopolitice şi incertitudinile cu privire la politicile economice ar putea antrena creşteri puternice de preţuri la produsele alimentare şi energie, ceea ce ar limita amploarea revenirii, avertizează OMC.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi 

Erinoza, numită popular și bășicarea viței de vie, este...
‹ adv ›

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare...

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole