11.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrețul cărnii de miel ajunge la 10 euro kg, după o creștere...

Prețul cărnii de miel ajunge la 10 euro kg, după o creștere de peste 5% într-o singură săptămână

Prețul cărnii de miel la poarta fermei este de la începutul anului pe un trend ascendent în toată Europa, arată date oficiale al Comisiei Europene. Raportate la perioada similară a anului trecut, scumpirile din România sunt însă peste media UE, notează economica.net.

Cu aproximativ o lună înainte de Paștele Ortodox, prețul mediu al cărnii de miel sub 13 kilograme se apropie la poarta fermelor românești de pragul de 10 euro kilogramul (1.000 de euro carcasa de 100 de kilograme), înscriindu-se pe un trend ascendent prezent în toate statele membre, arată ultimele date ale Comisiei Europene analizate de Economica.

Mai exact, carcasa de 100 de kilograme de miel sub 13 kilograme se vindea în data de 27 martie la un preț mediu de 993,8 euro, după o scumpire cu 5,1% față de săptămâna anterioară, fiind, de asemenea, cu 13,6% mai scump decât în perioada similară a anului trecut.

Raportat la prețurile medii de anul trecut, în România s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere de preț, după Estonia (plus 17,5%) și Ungaria (17,1%), în timp ce la nivelul UE creșterea medie a fost de 10,3%. Aceasta cu mențiunea că UE nu are date despre toate statele membre.

La nivelul UE, prețul mediu la poarta fermei al carcasei de 100 de kilograme de miel sub 13 kilograme era de 807,6 euro, cu 3,5% mai mare decât luna anterioară.

Cât despre prețul mieilor de peste 13 kilograme, acesta a ajuns la o medie de 580,4 euro carcasa de 100 de kilograme, fiind cu 92,6% mai scumpă decât acum o lună și cu 90,6% peste nivelul raportat în perioada similară a anului trecut.

În România s-a înregistrat astfel de departe cea mai mare scumpire dintre statele membre, a doua cea mai mare majorare fiind la fermierii din Irlanda care au cerut, în medie, cu 29% în plus față de anul trecut.

Carnea de miel românească rămâne însă a doua cea mai ieftină din UE, după Suedia unde fermierii cer, în medie, 769,1 euro pentru carcasa de 100 de kilograme. Prețul mediu în UE este de 807,6 euro carcasa de 100 de kilograme.

Câtă carne de miel produce România

Din datele Comisiei Europene, în funcție de numărul de oi sacrificate, România este al doilea mare producător din UE, după Estonia. Crescătorii locali au produs anul trecut (până în decembrie) 702,9 tone de carne, cu 7,4% mai puțin decât anul anterior, în timp ce producția Estoniei a fost de 106,2 tone.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Valori termice mai ridicate decât cele specifice până pe 6 mai

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), a emis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Seceta pedologică se menţine pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Dobrogea şi Oltenia

Secetă pedologică moderată şi puternică se înregistrează în cultura grâului de toamnă pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi...

Guvernul francez anunţă noi măsuri pentru a rezolva criza din sectorul agricol

Guvernul francez a dat sâmbătă publicităţii o serie de măsuri suplimentare în favoarea agricultorilor, în speranţa că va încheia...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole