Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat, marţi, că în curând va fi deschis apelul de proiecte pentru construirea de fabrici de reciclare, un program de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) în valoare de 220 de milioane de euro, proiectele putând beneficia de finanţări de până la 8 milioane de euro.
Ministrul a adăugat că, în privinţa Directivei ambalaje, el este interesat foarte mult să reprezinte şi interesele industriei din România. El a subliniat că ghidul de finanţare se referă la activităţi de tratare şi de reciclare a deşeurilor şi nu se referă la producători de ambalaje biodegradabile sau compostabile.
El a arătat că deşeurile biodegradabile ar reprezenta jumătate din cantitatea totală de deşeuri care se produce în România, însumând 3 milioane de tone.
Referitor la fracţia biodegradabilă, ministrul a susţinut că „aproape că numărăm pe degete judeţele unde există instalaţii conforme care îşi fac treaba aşa cum trebuie” şi că nu e suficient doar să se asigure o colectare adecvată.
În contextul în care Directiva 904/ 2019 privind plasticul de unică folosinţă prevede că în acest an firmele vor trebui să introducă pe piaţă cu 10% mai puţine recipiente şi ambalaje, în anul 2025 cu 15% mai puţine, iar în 2026 cu 20% mai puţine, distribuitorii de ambalaje de unică folosinţă susţin că problemele de mediu s-ar putea rezolva prin folosirea ambalajelor compostabile sau biodegradabile.
Ea spune că, din păcate, în România nu se produc ambalaje compostabile sau biodegradabile, cum sunt cele din trestie de zahăr, şi că aceia care ar dori să le folosească apelează la importurile din China, ceea ce implică şi costuri mai ridicate.