13.8 C
București
luni, 29 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleMușchi în grădină – de ce cresc și cum scăpăm de ei

Mușchi în grădină – de ce cresc și cum scăpăm de ei

În ciuda aspectului decorativ, prezența de mușchi în grădină provoacă nemulțumiri în rândul multora, iar acestea cresc pe măsură ce se încearcă combaterea lor, în multe cazuri, soldată cu insucces.

Acest lucru se întâmplă deoarece eliminarea mușchiului de pe terenuri începe cu înțelegerea modului și motivului pentru care mușchii cresc și a celor mai eficiente metode de a-i combate.

De ce mușchii sunt greu de combătut?

Mușchii sunt diferiți de alte plante, iar o parte din secretul controlului mușchiului este realizarea faptului că mușchii nu sunt ca majoritatea plantelor.

Erbicidele standard pentru buruieni, chiar și cele mai puternice, adesea nu ucid mușchiul. Spre deosebire de alte plante, mușchii nu au rădăcini sau sisteme conducătoare pentru a transporta apa și nutrienții – sau, în cazul combaterii, produsele de control, prin structurile lor primitive.

Mușchii au nevoie de foarte puțină lumină, dar de multă umiditate. Ei prosperă în umbră și în sol constant umed, prost drenat, excesiv de acid.

Iarba sănătoasă de gazon are nevoie de opusul acestora. De aceea, mușchii adesea cresc acolo unde iarba și alte plante au eșuat. Când condițiile descurajează creșterea ierbii, mușchii profită de oportunitate și se instalează.

Lumina slabă, nivelul pH-ului și umiditatea sunt doar câteva dintre motivele pentru care mușchiul se află în curtea dumneavoastră.

Aceste condiții favorizează creșterea mușchiului:

  • Sol compactat. Circulația slabă a aerului în sol permite o umiditate prea mare.
  • Drenajul slab al solului. Solul umed care are un drenaj deficitar poate include solul din locurile joase sau tipuri de sol care sunt predispuse la drenaj deficitar, cum ar fi cele argiloase.
  • Sol foarte acid (pH scăzut al solului). Plante precum pinii sunt acide și pot încuraja creșterea mușchiului.
  • Umbra puternică sau medie. Umbra excesivă permite crearea unor medii umede, perfecte pentru mușchi.
  • Tăierea ierbii de gazon mult prea jos. Tăierea prea joasă a gazonului ajută mușchiul să crească, deoarece are o șansă mai mare de a concura cu iarba subțiată.
  • Un control slab al irigării ce provoacă exces de umiditate.
  • Sol subfertilizat, sărac. În general, mușchiul este prietenul solurilor sărace. Insuficiența de nutrienți poate afecta dezvoltarea plantelor ce cresc, de obicei, în grădină, locul acestora fiind preluat de mușchi, fără exigențe la acest capitol.

Cum să scapi de mușchi din grădină?

În primul rând, pentru a scăpa de mușchi din grădină, trebuie să creăm condiții improprii pentru aceștia. Asigurarea aerării solului prin afânarerealizarea analizei solului pentru determinarea deficiențelor și suplinirea carențelor ar fi un prim pas în acest sens.

Fertilizările cu produse pe bază de fier (de exemplu sulfat de fier) sunt eficiente în controlul mușchilor.

Urmați mereu instrucțiunile de pe eticheta produsului și țineți toate produsele pe bază de fier departe de beton, cărămidă și piatră, deoarece fierul poate lăsa în mod natural pete asemănătoare ruginei pe aceste suprafețe și pe altele similare.

fertilizare echilibrată cu îngrășăminte organice la fel v-ar putea fi de folos.

V-ar plăcea și articolul Cum se face compostul: utilizăm resturi vegetale din grădină pentru îngrășământ organic.

Creșteți lumina directă a soarelui. Dacă aveți prea multă umbră în curte, ar putea fi timpul să tăiați acei arbuști sau să faceți tăieri.

Creșteți pH-ul solului. Iarba de gazon se dezvoltă bine pe un sol cu un nivel de pH de aproximativ 6,0 – 7,0, pe când mușchiul se dezvoltă bine pe niveluri mai scăzute ale pH-ului (între 5,0 și 5,5).

Cele mai comune ingrediente pentru a crește nivelul pH-ului solului includ varul, dolomita și cenușa de lemn sau orice alte elemente care includ în mod natural carbonat de calciu.

Amendamente utilizate pentru a ajusta pH-ul solului:

Înainte de a adăuga ceva în sol, efectuați analiza solului pentru a evalua starea acestuia. O simplă testare a pH-ului vă poate fi utilă în realizarea unei fertilizări corecte.

În acest sens, v-ar putea fi util articolul Cum determinăm pH-ul solului – metode moderne și tradiționale.

Înlăturați resturile vegetale. O greblă electrică face acest lucru rapid. Cel mai bun moment pentru a grebla mușchiul este toamna și primăvara târziu, când gazonul este uscat, iar resturile ușoare și pufoase. Acest lucru permite îndepărtarea cantității maxime, minimizând stresul asupra gazonului dumneavoastră.

Dacă covorașele de mușchi vi se potrivesc în alt loc, mutați bucățile de mușchi în grădinile cu pietre umbrite sau așezați ferm bucățile de mușchi la baza plantelor din containere iubitoare de umbră pentru un mulci viu și mențineți-le umede.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

6 îngrășăminte organice utile în grădină

An de an, concomitent cu recoltarea culturilor din sol...
‹ adv ›

Cum să udăm grădina cu legume mai rar – vezi 8 metode utile

Umiditatea și sănătatea solului sunt cruciale în asigurarea unor plante sănătoase, tolerante sau mai rezistente la principalele provocări. Iar atunci...

Gunoiul de iepure ca îngrășământ – sfaturi la utilizare

Gunoiul de iepure este unul dintre cele mai potrivite opțiuni de îngrășăminte organice, atunci când vorbim despre fertilizarea culturilor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole