7.9 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCoasta de Fildeş va majora cu 50% preţul plătit fermierilor pentru boabele...

Coasta de Fildeş va majora cu 50% preţul plătit fermierilor pentru boabele de cacao

Preşedintele Coastei de Fildeş, Alassane Ouattara, va majora, marţi, preţul oficial plătit la porţile fermelor pentru boabele de cacao până la 1.500 de franci CFA (2,47 dolari) per kilogram, de la preţul actual de 1.000 de CFA per kilogram, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, decizia a fost luată la o reuniune a Guvernului de la Abidjan care a avut loc la finele săptămânii trecute.

La finele lunii martie, cotaţiile futures la cacao au atins un nivel fără precedent de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea preţurilor de la începutul anului şi a scumpit ciocolata.

Piaţa este agitată de recoltele slabe obţinute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcţie în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare.

Coasta de Fildeş este cel mai mare producător mondial de boabe de cacao. În pofida faptului că în ultimele 12 luni preţurile la cacao aproape s-au triplat, preţul oficial plătit la porţile fermelor din Coasta de Fildeş nu a fost modificat.

„Au fost mai multe propuneri pe masă şi, la final, preşedintele a dorit cel mai mare preţ posibil pentru producători, aşa ca a decis pentru o majorare până la 1.500 de franci CFA per kilogram, în loc de 1.200 de franci CFA cum a fost validat anterior”, a declarat un director de la o companie europeană de export.

„La sfârşitul zilei, în contextul actual, acesta este cel mai bun preţ posibil pe care organismul de reglementare (CCC) îl poate plăti pentru că sistemul de vânzare din Coasta de Fildeş este conceput astfel încât este dificil să modifici preţurile în plin sezon”, a adăugat sursa.

„Preşedintele a decis că situaţia de pe piaţa mondială este una excepţională şi a dorit ca şi reacţia să fie una excepţională”, a declarat un director de la o altă companie internaţională de export.

Atenţia pieţelor este îndreptată acum spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao.

Organismul de reglementare din Coasta de Fildeş, cel mai mare producător mondial, se aşteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fermierii americani se confruntă cu o situaţie economică dificilă din cauza supra-aprovizionării cu cereale

Profitul se îndepărtează de cultivatorii americani de grâu şi...
‹ adv ›

Garden Fest by USV Iași – eveniment adresat iubitorilor de plante și natură

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USV) își unește forțele cu sectorul antreprenorial pentru a organiza...

ANM: Cod portocaliu de vijelii puternice şi averse pentru patru judeţe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri după-amiaza, mai multe avertizări nowcasting Cod portocaliu de vijelii puternice şi averse...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole