10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Vicepremierul rus a declarat că Moscova nu are de gând să...

Reuters: Vicepremierul rus a declarat că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină

Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele deficienţe în aprovizionarea cu carburant, după ce atacurile cu drone au redus capacităţile de rafinare, a declarat vineri vicepremierul rus, Alexander Novak, transmite Reuters.

În mod normal, Rusia este un exportator net de carburant şi un furnizor pentru pieţele internaţionale, însă atacurile ucrainene cu dronă au redus capacităţile ruseşti de rafinare. În acest context, Rusia a interzis exporturile de benzină pentru şase luni, începând cu data de 1 martie.

Reuters a calculat că, în urma atacurilor cu dronă, capacitatea totală de rafinare a Rusiei s-au redus cu aproximativ 14%. În luna martie comparativ cu luna februarie, capacitatea zilnică de rafinare a Rusiei care a fost scoasă din funcţiune s-a majorat cu aproximativ o treime, ajungând la 4,079 milioane de tone.

Cu toate acestea, Alexander Novak le-a spus vineri jurnaliştilor că alte rafinării au reuşit să îşi majoreze producţia iar în paralel Guvernul de la Moscova lucrează pentru a majora livrările de carburanţi de la rafinării, pe fondul blocajelor apărute în transportul feroviar.

„Situaţia pe piaţa produselor petroliere este stabilă în prezent. Companiile noastre au majorat deja gradul de funcţionare la capacităţile disponibile. Asta va permite o ofertă mai mare, inclusiv de benzină şi motorină”, a spus Alexander Novak.

Referindu-se la problemele tehnice de la rafinăria de la Norsi, a patra cea mai mare rafinărie din Rusia, Novak a spus că o turbină la care au fost înregistrate unele probleme ar putea să fie repusă în funcţiune într-o lună sau două.

Anterior, mai multe surse din industria petrolieră au declarat pentru Reuters că una dintre cele două convertoare catalitice ale rafinăriei de la Norsi nu a fost repusă încă în funcţiune.

Anterior, mai multe surse citate de Reuters au dezvăluit că Rusia şi-a majorat importurile de benzină în ţara vecină Belarus în luna martie, ca răspuns la riscul unui deficit de aprovizionare a pieţei interne, din cauza unor lucrări de reparaţii neprogramate la rafinăriile ruseşti ca urmare a atacurilor ucrainene cu dronă.

În paralel, autorităţile de la Moscova au interzis exporturile de benzină, de la 1 martie, pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne după atacurile repetate cu drone ale ucrainenilor de la începutul anului.

Sursele citate de Reuters, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au dezvăluit că în prezent au loc discuţiile între guvernele şi companiile petroliere din cele două ţări cu privire la noi importuri de benzină.

Una din surse a precizat că discuţiile sunt îngreunate de faptul că Belarus dă prioritate exporturilor de combustibili pe pieţele internaţionale. Pe de altă parte, cât de multă benzină are nevoie Rusia depinde de cât de mult vor dur lucrările de reparaţii la rafinării. 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a...
‹ adv ›

Acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene în Caraș-Severin

Ministerul Mediului a emis, vineri, acorduri de mediu pentru patru parcuri eoliene, cu un total de 81 de turbine,...

FNGCIMM: 18 instituţii de credit intenționează să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus

Un număr de 18 instituţii de credit şi-au exprimat intenţia de a participa la schema de ajutor de stat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole