7.2 C
București
marți, 26 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinisterul Agriculturii lansează programul „Un tractor pe fermă”. Cui se adresează

Ministerul Agriculturii lansează programul „Un tractor pe fermă”. Cui se adresează

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că în scurt timp va fi lansat programul „Un tractor pe fermă”, care se va adresa agricultorilor care lucrează suprafețe de până la 400 hectare și care n-au mai accesat fonduri europene, notează puterea.ro.

Programul „Un tractor pe fermă” va fi finanțat din fondurile necheltuite din Programul Național pentru Dezvoltare Rurală (PNRR). Ministrul Florin Barbu spune că a identificat o sumă de 209 milioane de euro, iar acești bani vor fi folosiți pentru achiziția de utilaje.

„Suma trebuie cheltuită până la finele anului 2025. Vom lansa în două săptămâni un program foarte important pentru fermieri, practic se va numi „Un tractor pe fermă” pentru toate fermele până în 400 de hectare care vor avea punctajul cel mai mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Condiții pentru Programul „Un tractor pe fermă”

Ministrul Agriculturii a menționat și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fermierii care vor să își achiziționeze tractoare cu fonduri europene.

„Nu au accesat niciodată utilaje pe fonduri europene și venim cu acest pachet, bineînțeles pentru fermele mai mici până în 100 de hectare un tractor cu o capacitate de puere de 250 CP, iar pentru fermele până în 400 ha undeva la 400 CP”, a afirmat Barbu.

Accesarea fondurilor europene nu se poate face decât de către exploatațiile care sunt persoane juridice. Așa cum se știe, finanțările din bani europeni nu pot fi acordate persoanelor fizice.

Fermierii care accesează programu, trebuie să știe că în acest program procentul de cofinanțare este de 30%.

„Sprijinul va fi 70% cu 30% și mai mult de atât, am luat decizia, pentru că a avut o creștere foarte mare la sectorul de sfeclă de zahăr, prin procesarea celor două unități importante din România, fermierii au cerut sprijin pentru achiziția de utilaje pentru recoltare și însămânțarea culturilor de sfeclă de zahăr. Și va fi o alocare separată de 40 de milioane de euro pentru acest sector. În total vor fi 209 milioane de euro și practic fermierii vor avea acces direct pentru a-și schimba utilajele și a-și lua utilaje noi, un tractor pe fermă”, a mai declarat Florin Barbu.

„Un tractor pe fermă” nu este, însă, singurul program de care vor beneficia agricultorii, în acest an. Ministerul Mediului a anunțat și el programul „Rabla pentru tractoare”, care ar urma să fie derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), fiind comunicată o alocare bugetară de 100 de milioane de euro.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

MADR: Consultări cu asociațiile reprezentative din sectorul vegetal și zootehnic

Principalele modificări ale proiectului de ordin privind modalitatea de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic au fost...

Guvernul a aprobat cadrul general de implementare al Programului pentru Acvacultură și Pescuit 2021—2027

Hotărârea privind stabilirea cadrului general de implementare a operațiunilor cofinanțate din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole