16 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: Cehia, Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia doresc un embargo UE asupra...

AFP: Cehia, Polonia, Letonia, Lituania şi Estonia doresc un embargo UE asupra cerealelor din Rusia şi Belarus

Cehia, Polonia şi cele trei state baltice au cerut miercuri Uniunii Europene să impună un embargo asupra cerealelor provenind din Rusia şi Belarus, aliatul Moscovei, invocând invazia rusă în Ucraina, transmite AFP.

„Ca membri ai UE, considerăm că este imperativ să ne îndeplinim obligaţia morală de a bloca orice activitate care ar putea întări în mod potenţial”, Rusia şi Belarus, au declarat miniştrii agriculturii polonez, ceh, lituanian, leton şi eston.

Într-o scrisoare comună, aceştia solicită Comisiei Europene să ia măsuri legale pentru „limitarea importurilor de cereale” din Rusia şi Belarus.

De asemenea, ei consideră „esenţial să se pună în aplicare măsuri pentru a împiedica intrarea pe piaţa UE a cerealelor potenţial furate din Ucraina”.

Cei cinci miniştri subliniază, de asemenea, că importurile de cereale din aceste ţări „exercită presiune” asupra pieţelor europene şi „concurează direct cu producţia fermierilor din UE”, într-un moment în care aceştia din urmă demonstrează în mai multe locuri din Europa pentru a-şi apăra sectorul de activitate.

Totodată, ei subliniază că veniturile din exporturile de cereale contribuie la efortul de război al Rusiei.

„Resurse financiare sunt alocate producţiei de rachete, drone şi alte arme care vor duce doar la moartea mai multor cetăţeni ucraineni”, consideră miniştrii agriculturii din cele cinci ţări.

Potrivit scrisorii, UE a importat 1,53 milioane de tone de cereale din Rusia în valoare de 437,5 milioane de euro în 2023.

Luna trecută, Letonia a interzis importul de produse alimentare din Rusia şi Belarus, inclusiv cele care tranzitează prin ţări terţe.

În luna martie, prim-ministrul polonez a cerut UE să impună sancţiuni „totale” asupra importurilor de produse agricole şi alimentare din Rusia şi Belarus.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Asociaţia Europeană de Apicultură vrea să crească conştientizarea beneficiilor mierii în rândul europarlamentarilor

Asociaţia Europeană de Apicultură (European Beekeeping Association - EBA)...
‹ adv ›

Transelectrica a semnat contractul pentru investiţii în eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat marţi contractul de finanţare în valoare de 56,2 milioane...

CE a lansat apelul la candidaturi pentru Observatorul lanţului agroalimentar al UE

Comisia Europeană a lansat, marţi, un apel la candidaturi pentru înfiinţarea Observatorului lanţului agroalimentar al UE, informează un comunicat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole