22.1 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCehia va propune interzicerea importului de cereale rusești în Europa

Cehia va propune interzicerea importului de cereale rusești în Europa

Cehia va propune săptămâna viitoare, în cadrul întâlnirii Consiliului European, interzicerea importului de cereale din Rusia și Belarus către țările UE, a declarat Marek Vyborny, ministrul Agriculturii, notează newsukraine.rbc.ua.

„Vom insista ca cerealele și semințele oleaginoase să fie incluse în lista sancțiunilor și să nu ajungă în Europa”, a subliniat Vyborny.

Prim-ministrul Petr Fiala va prezenta poziția Cehiei la următoarea întâlnire a Consiliului European.

Conform Eurostat, anul trecut, Uniunea a importat 1,5 milioane de tone de cereale din Rusia, depășind volumele de dinaintea războiului din Ucraina. De exemplu, Spania, confruntându-se cu eșecul recoltelor, și-a mărit semnificativ importurile.

„Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să susținem agresorul cumpărând cereale rusești în Europa”, a adăugat Vyborny.

Potrivit acestuia, Cehia nu se așteaptă la o creștere bruscă a prețurilor produselor după o posibilă interdicție a importului de cereale rusești, deoarece există „excedente” acolo.

Margita Balashtikova (ANO), membră a comitetului parlamentar pentru agricultură și ministru al agriculturii din umbră, susține interdicția, dar consideră că va fi dificil de implementat.

„Vor fi necesare controale vamale, sigilarea vagoanelor, altfel comercianții ar putea ocoli aceasta”, a remarcat ea.

Vyborny a infirmat informațiile despre importul de cereale contaminate în Cehia din Ucraina, făcute recent publice de fostul prim-ministru și liderul mișcării ANO, Andrej Babis.

Potrivit ministrului, doar în trei probe de cereale furajere a fost găsită o ușoară depășire a normei. În plus, Parlamentul European a cerut un embargo urgent asupra produselor agricole din Rusia.

În numele celui mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European, eurodeputatul polonez Andrzej Halicki a cerut impunerea imediată a unui embargo asupra produselor agricole rusești.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Satu Mare: Percheziţii la un punct de lucru de unde s-ar fi intoxicat sute de familii de albine

Două percheziţii domiciliare au avut loc, vineri, în judeţul Satu Mare, în cazul sutelor de familii de albine care...

Patru operatori de cereale din Portul Constanța – amendaţi cu câte 15.000 lei pentru poluarea aerului

Patru operatori de cereale din Portul Constanţa au fost amendaţi cu câte 15.000 lei de Garda de Mediu pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole