9.3 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCehia va propune interzicerea importului de cereale rusești în Europa

Cehia va propune interzicerea importului de cereale rusești în Europa

Cehia va propune săptămâna viitoare, în cadrul întâlnirii Consiliului European, interzicerea importului de cereale din Rusia și Belarus către țările UE, a declarat Marek Vyborny, ministrul Agriculturii, notează newsukraine.rbc.ua.

„Vom insista ca cerealele și semințele oleaginoase să fie incluse în lista sancțiunilor și să nu ajungă în Europa”, a subliniat Vyborny.

Prim-ministrul Petr Fiala va prezenta poziția Cehiei la următoarea întâlnire a Consiliului European.

Conform Eurostat, anul trecut, Uniunea a importat 1,5 milioane de tone de cereale din Rusia, depășind volumele de dinaintea războiului din Ucraina. De exemplu, Spania, confruntându-se cu eșecul recoltelor, și-a mărit semnificativ importurile.

„Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să susținem agresorul cumpărând cereale rusești în Europa”, a adăugat Vyborny.

Potrivit acestuia, Cehia nu se așteaptă la o creștere bruscă a prețurilor produselor după o posibilă interdicție a importului de cereale rusești, deoarece există „excedente” acolo.

Margita Balashtikova (ANO), membră a comitetului parlamentar pentru agricultură și ministru al agriculturii din umbră, susține interdicția, dar consideră că va fi dificil de implementat.

„Vor fi necesare controale vamale, sigilarea vagoanelor, altfel comercianții ar putea ocoli aceasta”, a remarcat ea.

Vyborny a infirmat informațiile despre importul de cereale contaminate în Cehia din Ucraina, făcute recent publice de fostul prim-ministru și liderul mișcării ANO, Andrej Babis.

Potrivit ministrului, doar în trei probe de cereale furajere a fost găsită o ușoară depășire a normei. În plus, Parlamentul European a cerut un embargo urgent asupra produselor agricole din Rusia.

În numele celui mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European, eurodeputatul polonez Andrzej Halicki a cerut impunerea imediată a unui embargo asupra produselor agricole rusești.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Garden Fest la USV Iași – primul eveniment dedicat peisagiștilor și horticultorilor

Peste 50 de expozanți au spus „prezent” la Garden...
‹ adv ›

Hibiscus de grădină – soiuri, plantare, tăiere și îngrijire

Hibiscus de grădină este un arbust decorativ, apreciat pentru florile sale, care se utilizează în parcuri și grădini, atât...

Brăila: TIR cu cereale răsturnat la ieşirea de pe podul peste Dunăre

Un TIR încărcat cu cereale s-a răsturnat, vineri dimineaţă, la ieşirea de pe podul suspendat peste Dunăre, circulaţia în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole