7.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleTăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Tăieri în uscat la vița de vie – recomandări, tratamente

Temperaturile generoase din ultima perioadă au scos viticultorii în plantații pentru a realiza tăierile în uscat, dar și pentru a pregăti vița-de-vie pentru noul sezon viticol.

Unii producători au început tăierile în luna decembrie, deși specialiștii susțin că tăierile trebuie începute în a treia decadă a lunii ianuarie, atunci când este puțin probabil să se mai înregistreze geruri ce pot afecta vița-de-vie.

Sergiu Tutovan, consultant în agricultură, în special în creșterea strugurilor de masă, a menționat pentru Agrobiznes că, viticultorii ar trebui să-și stabilească o regulă și să efectueze analiza corzilor pentru a aprecia viabilitatea ochilor și pentru a vedea cum este amplasată recolta.

‹ adv ›

„Chiar dacă în anul curent nu s-au înregistrat geruri mari, cea mai joasă temperatură fiind de  -16 grade Celsius, ceea ce pentru vița-de-vie nu reprezintă o problemă, mai ales pentru soiul Moldova, totuși unii viticultori supraîncarcă viile.

Și aici este important ca să se înțeleagă că, trebuie să-și adapteze tehnologia la condițiile pe care le au, iar o plantație viticolă supraîncărcată, chiar dacă soiul este rezistent la înghețuri, este totuși mai puțin rezistentă față de o plantație care a fost normată corect.

Totodată, acolo unde producătorii au avut anumite scăpări, în ceea ce ține de protecție, plantele au rămas la sfârșit de vegetație fără frunze sau cu frunzele bătute de mană, pot apărea probleme”. 

Specialistul atrage atenția asupra faptului că, fermierii ar trebuie să vadă dacă corzile s-au maturizat corespunzător, pentru că sunt situații unde acest lucru nu s-a realizat din cauza protecției necorespunzătoare sau plantația a fost supraîncărcată. 

„Culesul prea tardiv, la fel, reprezintă un impediment, pentru că vița-de-vie începe să se pregătească pentru iernat odată cu recoltarea strugurilor. Până atunci lucrează pentru recoltă, după care începe să acumuleze substanțe uscate în cozi”. 

Tot aici, Sergiu Tutovan, recomandă ca la soiurile de masă să se realizeze sistemul de tăiere lung, atunci când sunt deja 8-10 ochi, pentru că cei mai frumoși struguri se amplasează începând cu ochiul 5 și în sus. 

„Doar că în acest caz, atunci când se realizează tăierea în lung trebuie să fie adaptat și spalierul, aici mă refer la distanța dintre prima sârma și al doilea rând de sârme (al doilea rând de sârme trebuie să fie dublu ca să putem fixa corzile pe care le lăsăm). Dacă nu este adaptat spalierul mai bine să nu facă tăierile în lung, dar să respecte tăierile tradiționale. Este nevoie de expertiza unui consultant, care le va arăta cum să realizeze sistemul de tăieri lung”. 

„Este clar că trebuie să lucrăm și în vegetație, dar dacă nu este realizat acest tratament, avem de pierdut mult în timpul perioadei de vegetație. După ce finalizează tăierile, ar putea introduce și îngrășăminte.

Să administreze varianta azot-fosfor-potasiu, cea mai bună variantă este diamofosul. Este foarte important ca îngrășământul cu potasiu să fie sub formă de sulfați, nu sub formă de cloruri, clorul fiind foarte nociv pentru vița-de-vie”. 

După tăieri se recomandă efectuarea unui tratament cu cupru, care asigură protecția contra bacteriozelor, rujeolei infecțioase, antracnozei, pătarea neagră, ce este foarte des întâlnită în ultimii ani. 

Sergiu Tutovan este de părere că, primul tratament trebuie realizat cu produse din grupa strobilurinelor, la dimensiunea lăstarului verde de 3-5 cm. 

„Pentru rezerva de apă pe care o avem în sol, mai ales în cazul soiurilor de masă, viticultorii ar trebuie să normeze butucii pentru o recoltă nu mai mare de 10 tone la ha, dacă își doresc o roadă calitativă. Aici țin să atenționez producătorii că, toate erorile făcute în primăvară se vor vedea în luna august”.

Viticultorii sunt îndemnați să nu neglijeze normarea corectă a recoltei, care este un aspect extrem de important.

Citiți mai multe despre Tăierile în uscat la vița de vie – problemele soluţionate. Lungimea de tăiere a coardei.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Îngroparea viței de vie toamna în sistemul protejat

Există mai mulţi indicatori ce ţin de temperaturile negative,...
‹ adv ›

Cum recolta prea mare de struguri poate compromite calitatea

Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii...

SCDVV Iaşi: Starea de sănătate a viței de vie; situația privind regimul termic şi umiditatea accesibilă pe anul 2024

Informare privind starea de sănătate a plantaţiilor viticole şi efectul condiţiilor climatice asupra derulării fenofazelor (dezmugurit, înflorit, creşterea lăstarilor...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole