26.2 C
București
luni, 1 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDaniel Theodor Cioată, horticultor: O fitofarmacie modernă va contribui la dezvoltarea sustenabilă...

Daniel Theodor Cioată, horticultor: O fitofarmacie modernă va contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii

Daniel Theodor Cioată, un tânăr de 22 de ani, din Silistea-Todirești, județul Vaslui, proaspăt absolvent al Faculății de Horticultură USV Iași, este determinat să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și la conservarea mediului înconjurător, prin intermediul fitofarmaciei pe care o administează împreună cu familia.

Tânărul asigură un management eficient al lanțului de aprovizionare

Pentru că administrarea unei fitofarmacii implică gestionarea stocului de produse fitosanitare (pesticide, fungicide, insecticide ), a îngrășămintelor și a semințelor, precum și consilierea clienților cu privire la produsele potrivite pentru problemele lor specifice în acest domeniu, tânărul a decis să se perfecționeze urmând masterul Producerea semințelor și materialului săditor horticol (PSMSH), în cadrul aceleiași Facultăți.

„Împreună cu părinții mei administrăm o fitofarmacie. Ei sunt cei care m-au încurajat să lucrez în acest domeniu și au contribuit la succesul afacerii noastre. Le sunt recunoscător pentru sprijinul lor necondiționat și pentru toate sfaturile pe care mi le-au dat.
Astfel, am reușit să continui tradiția familiei și să dezvolt afacerea în continuare. Într-un astfel de business este important să se țină evidența stocurilor, a vânzărilor și a termenului de expirare a produselor pentru a asigura un management eficient al lanțului de aprovizionare”, adaugă tânărul inginer horticol.

Business fitofarmaceutic din fonduri proprii

Investiția inițială în deschiderea unei fitofarmacii poate fi destul de mare, deoarece este necesară achiziția unui stoc adecvat de produse fitosanitare, îngrășăminte, semințe și echipamente necesare în activitatea de consultanță, mai adaugă Daniel.

„Este important să se ia în considerare și costurile legate de închirierea sau achiziționarea spațiului, amenajarea acestuia conform normelor legale și de siguranță, precum și costurile de promovare și marketing”.

Servicii de consultanță în agricultură ecologică

În ceea ce privește sursele de finanțare, înființarea unei fitofarmacii poate fi realizată fie din fonduri proprii, așa cum au procedat și părinții lui Daniel, fie prin atragerea unor investitori sau accesarea unor fonduri europene, destinate dezvoltării activităților agricole și de protecție a mediului înconjurător.

„Un avantaj major al administrării unei fitofarmacii este diversificarea domeniului de activitate. Odată cu creșterea interesului pentru produsele ecologice și pentru protecția mediului înconjurător, o fitofarmacie modernă poate oferi în plus servicii de consultanță în agricultură ecologică, de promovare a practicilor agricole sustenabile și de informare a fermierilor cu privire la noile reglementări și tendințe din domeniu.

Astfel, posibilitățile de extindere a afacerii și de diversificare a veniturilor sunt multiple în acest domeniu”, mai specifică ing. horticol Daniel Theodor Cioată.

Un întreg arsenal de cunoștințe în ingineria genetică, chimie și biologie

Tânărul din Vaslui ne spune că a ales domeniul horticulturii deoarece este pasionat de plante, mediu și agricultură.

„Horticultura joacă un rol crucial în asigurarea securității alimentare a populației mondiale, dar și în conservarea biodiversității și protejarea mediului înconjurător.

Prin intermediul horticulturii se pot îmbunătăți producțiile agricole, se pot dezvolta soiuri de plante rezistente la condițiile de mediu schimbătoare și se pot promova practici agricole durabile.

Horticultura este un domeniu esențial și complex, care implică atât aspecte practice, legate de producția de alimente și de conservarea mediului, cât și aspecte estetice, legate de frumusețea și valorizarea spațiilor verzi.

Alegerea mea de a studia și de a lucra în acest domeniu este determinată de dorința mea de a contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii și la conservarea mediului înconjurător.

Recomand acest domeniu al fitofarmaciei deoarece este unul fascinant care combină un întreg arsenal de cunoștințe în ingineria genetică, chimie și biologie, pentru a dezvolta soluții inovative în protejarea plantelor împotriva bolilor și dăunătorilor.

Este un domeniu vital pentru o agricultură sustenabilă și oferă oportunități interesante și profitabile pentru cei pasionați de știință și natură. Consider că, în orice domeniu poți ieși învingător dacă pui suflet și ești îndrăgostit de ceea ce faci”, încheie ing. horticol Daniel Theodor Cioată, masterand al Faculății de Horticultură USV Iași.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

USV Iași organizează Conferința Internațională: Viitorul producției agroalimentare

Consulatul Regatului Țărilor de Jos de la Iași, în...
‹ adv ›

Pericle Mihai Sălceanu, tânăr fermier: Lipsa forței de muncă ne impune tehnologizarea

Pericle Mihai Sălceanu din localitatea Leoști, comuna Pădureni, județul Vaslui, muncește cu fratele și părinții într-o fermă mixtă, ce...

USV Iași: Peste 50 de preparate înscrise la concursul de produse tradiționale

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale și Alimentare...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole