20.2 C
București
marți, 17 iunie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleASFOR: Lemnul este o resursă strategică - regenerabilă, versatilă şi cu amprentă...

ASFOR: Lemnul este o resursă strategică – regenerabilă, versatilă şi cu amprentă redusă de carbon

Lemnul este o resursă strategică – regenerabilă, versatilă şi cu amprentă redusă de carbon, a declarat Ciprian-Dumitru Muscă, preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

La cea de-a 20-a sesiuni a Forumului ONU pentru Păduri (UNFF20), sectorul forestier european a fost reprezentat la nivel înalt în cadrul unui eveniment dedicat parteneriatului public-privat pentru atingerea Obiectivelor Globale privind Pădurile, organizat de FAO şi organismul consultativ al sectorului privat, ACSFI.

‹ adv ›

Astfel, CEI-Bois (Confederaţia Europeană a Industriilor Lemnului) şi EOS (Organizaţia Europeană a Producătorilor de Cherestea) au transmis un mesaj clar: sectorul forestier este o piesă esenţială a tranziţiei verzi şi a bio-economiei europene, oferind soluţii regenerabile, circulare şi competitive în faţa provocărilor climatice şi economice.

„Lemnul este o resursă strategică – regenerabilă, versatilă şi cu amprentă redusă de carbon. El contribuie la reducerea emisiilor, la dezvoltarea rurală şi la înmagazinarea de carbon pe termen lung. România are datoria şi şansa de a fi în avangarda acestei transformări europene”, a declarat, în comunicatul citat, preşedintele ASFOR, Ciprian-Dumitru Muscă.

Acesta susţine că industria forestieră susţine, deja, o economie circulară autentică, valorificând complet resursa lemnoasă, inclusiv deşeurile de procesare, iar inovaţiile în domeniul lemnului tehnologic, construcţiilor durabile, ambalajelor „bio-based” şi a textilelor regenerabile demonstrează rolul strategic al sectorului în economia viitorului.

„Pentru ca acest potenţial să fie valorificat, este esenţială adoptarea unor politici publice coerente şi a unui cadru de sprijin adecvat, atât la nivel european, cât şi naţional. Printre priorităţile sectorului se numără: consolidarea achiziţiilor publice verzi; recunoaşterea rolului lemnului în stocarea carbonului prin actualizarea codurilor de construcţie; promovarea metodelor moderne de construcţie (off-site); creşterea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare pentru aplicaţii bio-based.

România – cu una dintre cele mai extinse suprafeţe forestiere din Uniunea Europeană – are potenţialul de a deveni lider regional în bio-economie forestieră. Acest lucru presupune sprijin pentru inovaţie, politici de utilizare durabilă a pădurii şi integrarea resursei forestiere în strategiile naţionale privind clima, dezvoltarea rurală, industria construcţiilor şi economia circulară. E timpul ca pădurea şi lemnul să fie tratate nu ca simple materii prime, ci ca elemente centrale ale unei economii verzi, competitive şi reziliente”, a transmis Muscă.

În viziunea specialistului, sectorul forestier românesc este pregătit să fie parte a soluţiei, cu expertiză, resurse şi viziune.

Asociaţia Forestierilor din România este organizaţia patronală şi profesională, reprezentativă la nivel naţional, a operatorilor economici din exploatări forestiere şi industrializarea lemnului.

‹ adv ›

Vezi aici despre Materii prime de calitate pentru hrana animalelor – oferta Omnia Europe SA pentru fermele din România.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România va înregistra cea mai mare recoltă la grâu de după 1997, susțin analiștii de la Argus Media

România ar urma să înregistreze în următorul sezon agricol,...
‹ adv ›

Alocare de aproape 9,3 milioane de euro pentru sprijinirea activităţii pescarilor din zona Mării Negre

Activitatea pescarilor din zona Mării Negre va fi sprijinită printr-o finanţare de peste nouă milioane de euro de către...

UE este gata să accepte tarife generale de 10% la bunurile exportate în SUA, dar cu unele condiţii

Negociatorii de la Bruxelles speră ca prin acceptarea unor tarife generale de 10% la toate bunurile exportate de UE...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole