13.2 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSălaj: Tendinţă de scădere a efectivelor de animale, în ultimii ani

Sălaj: Tendinţă de scădere a efectivelor de animale, în ultimii ani

Numărul ovinelor, caprinelor şi porcinelor din judeţul Sălaj înregistrează o tendinţă de scădere în ultimii ani, potrivit datelor centralizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), oficialii instituţiei punând acest lucru pe seama îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii preţurilor la furaje.

Numărul ovinelor din Sălaj este în prezent de 285.220, comparativ cu 290.108 în 2012, al caprinelor de 12.776, faţă de 14.387 în urmă cu patru ani, iar al porcinelor de 36.819, comparativ cu 47.3555 în 2021, arată datele DSVSA Sălaj.

Singura creştere se înregistrează la bovine – bubaline, respectiv 33.720 în acest an, faţă de 30.951 în 2012.

„În opinia noastră, scăderea numărului de exploataţii cu animale şi implicit ale efectivelor de animale se datorează următoarelor cauze: îmbătrânirea populaţiei din zona rurală, exodului tinerilor către zona urbană sau emigrarea lor în alte state, ceea ce a dus la un deficit major de forţă de muncă, precum şi dezinteresul populaţiei tinere faţă de creşterea animalelor, dezinteres care rezultă şi din slaba orientare a acestora către unităţile de învăţământ de profil (licee agricole); creşterea preţurilor la îngrăşăminte, erbicide, pesticide, combustibili şi implicit la furaje, preţuri care nu se regăsesc în mod echitabil în produsele animaliere furnizate de producătorul primar”, a declarat, joi, directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, în perioada amintită a scăzut, fără excepţie, şi numărul exploataţiilor agricole pentru speciile de animale menţionate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lactalis a anunțat că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, dar profitul a rămas scăzut

Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a...
‹ adv ›

Radu Puiu, XTB: Prețurile ouălor continuă să fie ridicate pentru români

Perioada Sărbătorii de Paște este unul dintre cele două evenimente importante din perspectivă religioasă ce pot reprezenta și catalizatori...

Pintea: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de euro, începând...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole