8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaAgricultura ecologică în UE: creștere de 5,1% a suprafețelor

Agricultura ecologică în UE: creștere de 5,1% a suprafețelor

Agricultura ecologică în UE: Cu o creștere de 5,1 %, suprafața ecologică a Uniunii Europene a continuat să crească constant în 2022, ajungând la 16,9 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 10,4 procent din totalul terenurilor agricole.

Vânzările cu amănuntul, totuși, au experimentat o scădere modestă. Cele mai recente date despre agricultura ecologică în Europa, publicate în anuarul Lumea Agriculturii Ecologice, au fost prezentate la BIOFACH, cel mai important târg mondial pentru alimente ecologice, de către FIBL.

Agrobiznes este partener de promovare al evenimentului.

‹ adv ›

Suprafața terenurilor agricole ecologice în UE

În 2022, 18,5 milioane de hectare de teren agricol din Europa au fost ecologice (16,9 milioane de hectare în Uniunea Europeană (UE)). Franța a continuat să fie lider ca numărul unu în ceea ce privește terenurile agricole ecologice, cu 2,9 milioane de hectare.

După Franța, țara din UE cu cea mai mare suprafață ecologică e Spania (2,7 milioane hectare), urmată de Italia (2,3 milioane hectare) și Germania (1,9 milioane hectare).

Top 3 țări UE cu cea mai mare suprafață ecologică:

Agricultura ecologică – terenurile agricole eco au crescut cu mai mult de 0,8 milioane de hectare în UE

Terenurile agricole ecologice au înregistrat o creștere de peste 0,8 milioane de hectare, reprezentând o creștere de 5,1 procent în UE și de 1,0 procent în Europa. Comparativ cu 2021, Grecia și Italia au raportat cele mai mari creșteri, cu 0,4 milioane hectare și, respectiv, 0,2 milioane hectare.

Liechtenstein a condus cu cea mai mare proporție de teren agricol organic din lume.

În 2022, terenurile agricole ecologice din Europa au constituit 3,7 procent din totalul terenurilor agricole, în timp ce în Uniunea Europeană au reprezentat 10,4 procent.

La nivel global, raportat la suprafața totală agricolă, Liechtenstein a avut cea mai mare parte a suprafeței agricole ecologice, cu 43,0%, urmată de Austria, țara din UE cu cea mai mare parte organică de 27,5%.

Primele 5 țări cu o pondere a agriculturii ecologice de peste 10% din totalul terenurilor agricole, 2022:

Cincisprezece țări europene au raportat că cel puțin 10 procente din terenurile lor agricole erau ecologice.

Numărul producătorilor ecologici din UE au crescut cu aproape 10%

Au fost peste 480 000 de producători ecologici în Europa și peste 419 000 în UE, reprezentând o creștere de 7,5 și, respectiv, 9,5%. Italia a avut cel mai mare număr de producători certificați – 82.593.

În Europa, au fost 91 775 de procesatori, în timp ce UE a avut 85 956. În plus, au fost numărați 7 609 importatori ecologici în Europa, cu 6 450 în Uniunea Europeană.

Italia a avut cel mai mare număr de procesatori certificați ecologic, aproape 24.000, în timp ce Germania a condus după numărul de importatori, cu peste 1.900.

Top 3 țări cu cei mai mulți producători certificați ecologic:

Vânzările cu amănuntul au atins valoarea de 53,1 miliarde de euro în Europa

Vânzările cu amănuntul de produse ecologice în Europa au ajuns la o valoare totală de 53,1 miliarde de euro în 2022 (45,1 miliarde de euro în cadrul Uniunii Europene).

Germania s-a distins ca fiind cea mai mare piață, cu vânzări de 15,3 miliarde de euro. La nivel global, UE a ocupat poziția de a doua cea mai mare piață unică pentru produsele ecologice, fiind depășită doar de Statele Unite, care au raportat vânzări de 58,6 miliarde de euro.

În 2022, piața europeană a experimentat o scădere de 2,2 procente (UE: -2,8 procente). Deși mai multe țări au înregistrat scăderi ale vânzărilor, s-a observat o creștere notabilă în țări precum Estonia (+6,0 procente) și Olanda (+4,4 procente).

Consumatorii europeni au cheltuit 64 de euro pe persoană pentru alimente ecologice în 2022.

În 2022, consumatorii din Europa au cheltuit în medie 64 de euro pe alimente ecologice pe persoană (102 euro în UE). Cheltuielile consumatorilor pentru alimente ecologice pe cap de locuitor s-au dublat în deceniul 2013-2022.

În 2022, consumatorii din Elveția și Danemarca au cheltuit cel mai mult pe alimente ecologice, cu 437, respectiv 365 de euro pe cap de locuitor.

Danemarca a avut cea mai mare cotă de piață organică din lume

La nivel global, țările europene au reprezentat cea mai mare parte din vânzările de alimente ecologice ca procentaj din piețele lor alimentare respective.

Danemarca a continuat să aibă cea mai mare cotă la nivel mondial, cu 12,0 procente în 2022, urmată de Austria cu o cotă de 11,5 procente și Elveția cu 11,2 procente.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Grupul Electrica a anunţat luni că este supus unui atac cibernetic

Grupul Electrica a anunţat luni că este supus unui...
‹ adv ›

Păduchi la găini – principalele simptome, combatere

Infestarea cu păduchi la găini este o problemă frecventă și dificil de gestionat în gospodării și ferme. Acești paraziți...

ANM: Cod galben de ninsori în zonele de munte din trei județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni o atenţionare Cod galben de ninsori, valabilă pe parcursul întregii zile...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole