5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAcademia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică...

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu – Șișești” (ASAS) a inițiat o dezbatere online cu instituții ale statului despre situația sectorului suin care se confruntă cu focare de pestă porcină africană.

ASAS spune că situația României este unică în Uniunea Europeană, pentru că toate celelalte state membre raportează doar cazuri de infecție la porcii mistreți, în timp ce în România, focarele sunt distribuite în toate sectoarele de creștere.

Față de această situație, ASAS prin Secția de Medicină Veterinară a considerat necesară consultarea tuturor factorilor implicați și a celor decidenți, pentru a identifica acțiuni imperative în situația epidemiologică de facto.

‹ adv ›

Astfel, în urma discuțiilor s-au conchis următoarele:

  • Epidemia de PPA în România nu poate fi controlată exclusiv prin măsuri de biosecuritate, dată fiind structura polimorfă a sectorului de creștere a porcului.
  • Finanțarea cercetării medical-veterinare pe acest subiect este o problemă de securitate alimentară, socială și națională.

Utilizarea unui vaccin ca instrument pentru controlul acestei situații epidemiologice particulare este o necesitate majoră, dar în UE nu este produs și autorizat niciun vaccin pentru pesta porcină africană.

În cadrul programului de cercetare ADER (2023 – 2026) exista proiectul nr. 10.1.1 inițiat de ASAS îi coordonat de IDSA în parteneriat cu toți furnizorii de cercetare veterinară din țară, care își propune o abordare de ansamblu a epidemiei de PPA, inclusiv realizarea unui vaccin.

„Trebuie precizat însă că instituțiile publice cu atribuții în Medicină veterinară – IDSA, ICPMB, IISPV – dețin infrastructură care permite realizarea cercetărilor / testărilor numai la nivel de laborator.
Ca atare, în România nu există facilități (biobaze cu nivel de biosecuritate 3) pentru testarea clinica a produselor imunologice veterinare / vaccinurilor veterinare, fie ca sunt din import sau produse în țară, în vederea omologării acestora conform cerințelor științifice și legale în domeniu, cerințe care impun inclusiv realizarea unor infecții de control cu tulpini virale patogene în cazul PPA; realizarea unei astfel de facilități reprezintă o urgență majoră”, spune ASAS.

România este printre puținele țări europene care nu are un institut public de cercetare pentru domeniul medical veterinar, spune Academie, iar față de această realitate epidemiologică și instituțională consideră că rezolvarea subiectului necesită includerea acestuia pe ordinea de zi a unei întruniri de urgență a CSAT.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Un nou focar de pestă porcină africană în Olt

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul...
‹ adv ›

Bihor: Focare noi de pestă porcină africană

Nouă focare de pestă porcină africană au fost confirmate la porcii domestici în județul Bihor, a informat Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru...

Buzău: Unsprezece focare de pestă porcină în trei comune; zeci de animale au fost sacrificate

Zeci de porci au fost ucişi în trei comune din judeţul Buzău, după ce inspectorii sanitar veterinari au identificat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole