14.2 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBRGV Buzău: Am fost printre primii care am cultivat tomate „Inimă de...

BRGV Buzău: Am fost printre primii care am cultivat tomate „Inimă de bou”, însă am pierdut acest brand

În colecţia Băncii de Resurse Vegetale Genetice (BRGV) se află un soi de tomată de culoarea roşie în formă de inimă, o caracteristică greu de menţinut, emblematic pentru legumicultura românească.

Printre cele peste 3000 de soiuri de tomate care se regăsesc în colecţie, BRGV deţine şi soiul „Inimă de Bou”, denumită după forma şi mărimea fructului.

„În mijlocul lui Februarie, când dragostea se împleteşte cu aşteptarea primăverii, în grădina BRGV Buzău înfloreşte o colecţie de inimi, inimioare şi bucurii culinare: celebrele tomate din soiul „Inima de Bou”.

Ca o emblemă a gustului autentic şi al pasiunii pentru cultivarea tradiţiilor, aceste roşii sunt adorate şi căutate de toţi cei ce apreciază savoarea autentică. Pentru noi, aceste tomate sunt mult mai mult decât fructe obişnuite.

Ele reprezintă un angajament faţă de tradiţie şi calitate, iar fiecare pas în îngrijirea lor este făcut cu pasiune, efort şi bineînţeles, foarte multă iubire”, a transmis BRGV.

Potrivit specialiştilor, forma de inimă reprezintă o caracteristică specială a soiului de tomată, a cărei floare reprezintă o anomalie în lumea ştiinţifică.

„Forma de inimă este o caracteristică de soi care spunem noi a fost imprimată de mult în România. Noi am fost printre primii care am cultivat varietăţile de „Inimă de bou”, aşa au fost denumite popular pentru că au forma aceea de inimă.

Din păcate noi am pierdut acest brand pentru că noi nu am avut grijă de aceste resurse şi de soiuri, motiv pentru care acest brand a fost preluat în special de italieni, dar îl găsim şi în Bulgaria sub denumirea de „Inimă de bivol”.

Este o caracteristică greu de menţinut, greu să stabilzezi soiurile să obţii forma aceasta. Aceste soiuri au şi florile speciale, catalogate de oamenii de ştiinţă ca anomalii genetice, având denumirea de flori tip cap de pisică.

Au fost oarecum creaţii populare. Suntem bucuroşi că am reuşit la BRGV să păstrăm aceste soiuri vechi Tomatele cu formă de inimă sunt din colecţia băncii, o parte mică din tezaurul pe are îl avem în bancă, sunt soiuri vechi de Buzău, Argeş, Cluj, cam din toate zonele ţării unde se practica legumicultura”, a declarat, directorul BRGV.

Cât priveşte culoarea roşie a tomatei, specialiştii vorbesc despre o suită de pigmenţi care îi oferă această caracteristică dar atrag atenţia totodată că există soiuri având şi alte nuanţe.

„Sunt mai multe specii de tomate dar la noi în România nu au primit denumirea de bază, tomată aşa cum este cunoscută în toată lumea, la noi a primit denumirea populară de roşie pentru că fructele sunt roşii la majoritatea soiurilor datorită pigmenţilor în special de culoare, licopenul în primul rând, armonizat cu galbenul carotenului şi cu alte substanţe şi vitamine, pentru că în tomate găsim un complex de peste 400 de substanţe.

Ar trebui totuşi să evităm denumirea populară de roşie pentru că avem multe soiuri cu alte culori, respectiv ar trebui să revenim la termenul comercial de tomate”, a mai precizat directorul BRGV.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BRGV Buzău: Spanacul de Malabar – Tehnologia de cultivare

Specialiștii BRGV Buzău au început studiul spanacului de Malabar...
‹ adv ›

Salata iute – sfaturi la cultivare oferite de BRGV Buzău

Salata iute sau Brassica juncea spp. poate fi cultivată cu succes pe tot teritoriul României, atât în seră și...

Costel Vînătoru: În premieră, am efectuat extragere de ADN vegetal dintr-o vânătă – un pas către o bibliotecă a genotipurilor

Banca de Resurse Genetice şi Vegetale (BRGV) Buzău a efectuat prima extragere a unei secvenţe de ADN vegetal dintr-un...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole