11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSempervivum sau planta urechelnita - îngrijire și descriere

Sempervivum sau planta urechelnita – îngrijire și descriere

Genul Sempervivum L. cunoscut în limba româna ca urechelnita sau urechiușa de stâncă/ nevăstuică, face parte din familia Crassulaceae. Urechelnita este o planta suculentă ornamentală prin frunze datorită aspectului său interesant.

Este utilizată la crearea grădinilor alpine, rocăriilor și stâncăriilor. Poate fi plantată pe ziduri, în ghivece sau la decorarea aleelor în combinații cu alte plante.

urechelnita planta
Urechelnița utilizată la formarea rocariilor

Sempervivum sau planta urechelnita – descriere

În flora spontană, acest gen populează zonele montane din Caucaz, sudul Europei și nordul Africii.

Cuprinde plante perene cu frunze cărnoase, suculente, sesile, alungit eliptice, ovate, cu vârful ascutit și peri verzi pe margini, dispuse în rozete. Acestea pot avea culorile verde, gri, roșu, mov sau galben.

Din mijlocul rozetelor foliare creşte un peduncul floral ce produce flori de culoare roșie-purpurie sau galbenă (în funcție de specie și soi), campanulate sau stelate, aşezate într-o inflorescenţă densă, bifurcată.

planta urechelnita
Inflorescența plantelor din genul Sempervivum

Plantele de Sempervivum înfloresc dupa circa 2-3 ani, timp în care ele formează plante fiice (pui). Fiecare plantă de urechelniță înfloreste o singură dată, apoi moare.

Înainte de înflorire din planta mama iau naștere numeroase plăntuțe mici, care ajung la maturitate în 2-3 ani. După trecerea florilor, planta mamă moare.

Fructul constituie o capsulă compusă, cu multe semințe.

Planta urechelnita – îngrijire

Plantele din genul Sempervivum se dezvoltă bine pe terenuri însorite cu sol nisipos și umed. Se înmulţeşte prin divizarea tufelor, stoloni și prin seminte.

Temperatura optimă pentru urechelniță în perioada de vegetație este de 18-26°C, iar pe timp de iarnă nu trebuie să scadă sub 10-12°C, aceasta fiind importantă pentru apariția florilor în anul următor.

Lumina este un factor foarte important pentru plantele din genul Sempervivum, preferă locurile cu mult soare sau semiumbrite, unde razele soarelui pot pătrunde cu ușurință la plante.

Udarea urechelniței se va face cu moderație, o dată la 2 săptămâni, în perioada caldă a anului, iar iarna o dată pe lună sau chiar mai rar.

Fiind plante foarte rezistente la secetă, cantitatea de apă folosită pentru udare trebuie sa fie redusa

Excesul de apă la nivelul rădăcinilor poate duce la putrezirea rădăcinilor sau chiar moartea plantelor.

Solurile potrivite, pentru o bună dezvoltare a plantelor de Sempervivum,  sunt  cele mai uscate, nisipoase și bine drenate.  

sempervivum
Urechelnița preferă solurile pietroase și nisipoase

Fertilizarea se poate realiza o dată pe luna, în perioada de creștere intensivă și înflorire, folosind fertilizanți specifici plantelor suculente.

Înmulțirea urechelniței prin semințe se face prin semănarea într-un substrat nisipos. După 2-6 săptămâni, la lumină și la o temperatură de 20-22°C semințele germinează.

Răsadul se repichează și iernează în sere reci și uscate, iar primăvara se plantează la locul definitiv.

Primăvara sau la începutul verii urechelnița poate fi înmulțită prin separarea plantelor fiice.

Sempervivumcele mai răspândite și utilizate specii

În floricultură sunt cunoscute peste 150 de soiuri de Sempervivum, majoritatea dintre sunt hibrizi ai speciilor descrise în continuare.

Sempervivum tectorum

Sempervivum tectorum sau urechelnița comună este una dintre cele mai răspândite specii atât în flora spontană cât și în cultură.

Frunzele dispuse în rozete, cu diametrul de 4-10 cm, care produc puieți atașați de plantele parentale prin stoloni puternici. Limbul are o lățime de 1-1,5 cm, cu vârful puternic acuminate și suprafața de obicei glabră (netedă).

sempervivum tectorum
Sempervivum tectorum sau urechelnita comună

Inflorescențele au tulpina erectă, înaltă de 20-30 cm, cu vârful plat, compus din 10-40 flori, de obicei cu diametrul de 5-15 cm.

Înflorirea plantelor de urechelniță comunăare loc în lunile iunie-iulie. Florile apar la plantele mature, au aspect de stea – cu 6 petale, de culoare roz, galben alb sau roșu.

Sempervivum arachnoideum

Sempervivum arachnoideum L. Plante cu talia de 10-15 cm, frunzele în rozete mici, pubescente, lanceolat-acuminate, de culoare argintie.

Florile stelare, de culoare roz-purpurie sau roz-roşie, grupate în inflorescenţe racemoase, compacte cu înălţimea până la 10-15 cm.

Înflorește în iulie-august. Fructul constituie capsulă cu seminţe foarte mărunte.

Sempervivum ruthenicum

Sempervivum ruthenicum (Koch.) Schittsp. Plante cu înălțimea de 15-20 cm Frunzele glandulos-pubescente, cu peri de culoare albă-argintie, dispuse în rozete bazale.

Florile albe spre roz sau galbene-deschis, iar în centru roşii, sunt dispuse în inflorescențe pe o tijă pe până la 20 cm înălţime. Înfloreste în iunie-august.

Sempervivum soboliferum

Sempervivum soboliferum Sims. Plante cu talia până la 20 cm înălțime Frunzele obovate, de culoare verde cu nuanţă purpurie, pe margini cu perişori, aşezate dens în rozete sferice compacte.

La subsuoara frunzelor iau naştere numeroşi stoloni subţiri dispuşi în rozete, care lansează rădăcini fixatoare în sol. Florile de culoare galbenă înfloresc în iunie-august.

Beneficii – planta urechelnita

Partea medicinală cea mai importantă din această plantă este reprezentată de frunzele ei, utilizate uneori și pentru prepararea salatelor. În scop medicinal din ele se face infuzii, se prepară suc și se pot face cataplasme.

Urechelnița are ca substanțe active sărurile astringente, acidul malic, însă compoziția acestei plante este încă puțin cunoscută.

Preparatul de urechelniță este antifebril, diuretic, antiseptic. Este un depurativ și catalizator al proceselor metabolice. Revigorează părți ale corpului care au suferit lovituri dure sau acțiuni violente, aplicându-se cataplasme cu urechelniță pe locul afectat.

Citește și Crin de toamnă sau hosta – plantare și îngrijire.

Sursa imaginilor din articol: canva.com

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Begonia decorativă prin flori – soiuri, îngrijire, înmulțire

Genul Begonia este unul dintre cele mai diverse printre...
‹ adv ›

7 plante ornamentale cățărătoare care înfloresc spectaculos

Liane decorative numite și plante ornamentale cățărătoare asigură o valoare decorativă, fiind folosite la înfrumusețarea zidurilor, teraselor sau gardurilor...

Muscate – de ce se îngălbenesc frunzele. Cauze, prevenire

Uneori, frunzele de muscate simple, dar și de muscate curgatoare sau tiroleze, se pot îngălbeni. În acest articol vom...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole