18 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: Fermierii au protestat în faţa Parlamentului European, la Strasbourg

AFP: Fermierii au protestat în faţa Parlamentului European, la Strasbourg

Circa douăzeci de tractoare şi câteva zeci de agricultori s-au adunat marţi în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg pentru a face presiune asupra eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară, relatează AFP.

Au fost organizate două manifestaţii distincte: una a coordonării rurale, pentru a denunţa importul de produse care nu sunt supuse aceloraşi norme ca în Franţa, şi o alta a unei confederaţii care se opune „noilor Organisme Modificate Genetic”.

„Manifestăm aici pentru a ne întâlni cu parlamentarii europeni, pentru a le spune să pună capăt importului de produse care nu respectă normele care ni se impun nouă. În puiul ucrainean de exemplu, există antibiotice care sunt interzise la noi”, a declarat pentru AFP Germain Krantz, agricultor la Reangen, în departamentul Haut-Rhin, care denunţă o „distorsiune a concurenţei”.

Acest membru al coordonării rurale se opune de asemenea obligaţiilor de a lăsa terenul pârloagă în UE şi deplânge povara birocraţiei.

„Tot ce cerem este să putem trăi din meseria noastră”, a spus la rândul său Marie-Paule Boehler, de 43 de ani, care susţine că scoate un profit de „500 de euro la două luni” şi că depinde financiar de soţul ei. „Oamenii de acolo nu-şi dau seama ce se întâmplă pentru că îşi iau salariile în fiecare lună”, a mai spus ea referindu-se la membrii Parlamentului European.

La câţiva metri distanţă, o altă manifestaţie i-a reunit pe membrii unei confederaţii ţărăneşti şi reprezentanţii a 12 organizaţii ecologiste, precum Greenpeace, Prietenii pământului şi Generaţii viitoare.

Aceşti militanţi veniţi din toată Franţa, unii deghizaţi în albine sau în vaci, le cer eurodeputaţilor să respingă propunerea Comisiei Europene privind relaxarea regulilor privind „noile tehnici genomice”, vizând dezvoltarea de varietăţi vegetale rezistente la riscuri climatice sau la insecte.

În ajunul unui vot al eurodeputaţilor privind această propunere, Sylvie Colas, secretarul naţional al confederaţiei care a organizat protestul şi-a exprimat îngrijorarea că nu există nici evaluare, nici trasabilitate, nici etichetare a acestor „noi OGM”, temându-se de o contaminare a agriculturii biologice şi o „uniformizare” a culturilor.

„Să votezi pentru acest text înseamnă să mergi împotriva dreptului cetăţenilor de a-şi alege alimentaţia, să ucizi filiera biologică, cultura ţărănească, suprimând diversitatea de producţie, şi înseamnă să dezvolţi pesticide şi îngrăşăminte azotate”, a declarat ea pentru AFP.

Confruntată cu furia din lumea agricolă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îngropat marţi un proiect de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.

Într-un gest de calmare a agricultorilor, Comisia a propus deja săptămâna trecută o derogare parţială la obligaţiile de a lăsa terenul pârloagă şi o limitare a importurilor ucrainene, promiţând în acelaşi timp „să simplifice” Politica Agricolă Comună (PAC). 

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Așternutul la vaci. De ce nisipul e opțiunea cea mai bună

Tendința numărul unu în lumea producătorilor de lapte este...
‹ adv ›

Tuta absoluta – 6 măsuri importante pentru control

Tuta absoluta, cunoscută și sub denumirea de molia minieră a tomatelor, este unul dintre cei mai importanți dăunători ai...

Alertă patogen la rapiță. Făinarea rapiței – atac la silicve la hibrizii sensibili în Câmpia Banatului

Încă de la începutul primăverii am făcut informări cu privire la prezența acestui patogen în culturile de rapiță din...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole