33.4 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAFP: Sute de agricultori portughezi s-au alături protestului colegilor europeni, blocând mai...

AFP: Sute de agricultori portughezi s-au alături protestului colegilor europeni, blocând mai multe şosele

Sute de agricultori portughezi s-au alături mişcării de protest a colegilor europeni şi au blocat joi dimineaţa mai multe şosele, inclusiv două puncte de trecere a graniţei cu Spania, reclamând greutăţile cu care se confruntă în activitatea lor, relatează AFP.

„Este foarte dificil să supravieţuieşti”, a spus pentru AFP Rui Sousa, în vârstă de 58 de ani, care a participat la un miting cu zeci de fermieri în oraşul Golega din centrul ţării.

„Agricultorii abia supravieţuiesc. Îşi vând produsele pentru mai nimic şi magazinele fac averi”, a comentat Ramiro Carvalho Alves, un zidar blocat în spatele tractoarelor adunate la Golega, în centrul ţării.

„Nemulţumirea e în creştere de la anunţul tăierii ajutoarelor” destinate compensării scăderii producţiei agricultorilor, a explicat pentru France Presse Nuno Mayer, purtător de cuvânt al „mişcării civile a agricultorilor din Portugalia”, care a făcut apel miercuri la această zi de mobilizare şi care se prezintă ca iniţiativă spontană, nepartizană.

Iniţiativa nu este susţinută de principala organizaţie din sector, Confederaţia agricultorilor portughezi, care consideră că guvernul s-a angajat să revină asupra reducerilor prevăzute.

Pentru a răspunde aşteptărilor agricultorilor, guvernul de la Lisabona a anunţat miercuri măsuri de susţinere în sumă totală de circa 500 de milioane de euro, menite mai ales să contribuie la remedierea consecinţelor secetei care afectează în mod deosebit sudul ţării.

Măsurile cuprind de asemenea o scădere a taxelor pentru combustibilul nerutier.

„Aşteptăm să vedem dacă aceste măsuri se concretizează”, a mai spus Mayer, care nu prevede deocamdată o prelungire a protestelor.

„Nu vom face ca în Franţa. Vom desfăşura acţiuni paşnice”, a dat el asigurări.

În pofida concesiilor Bruxellesului, unde se reunesc joi liderii europeni, nemulţumirea agricultorilor din UE nu s-a diminuat, mai ales în Franţa, unde blocajele unor artere strategice urmau să continue pentru a patra zi consecutiv, pentru a denunţa politica europeană prea complexă, veniturile prea mici, inflaţia, concurenţa externă, mai ales a produselor ucrainene şi creşterea preţurilor la combustibil.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Noi proteste ale fermierilor europeni. Tractoarele se întorc în centrul Bruxellesului

Sindicatele franceze și spaniole invită fermierii să blocheze granița...
‹ adv ›

Producătorii agricoli amână acţiunile de protest programate începând cu 27 mai

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) a decis amânarea acţiunilor de protest ce trebuiau să aibă...

AFP: Fermierii polonezi au blocat două puncte de trecere a frontierei cu Germania

Fermierii polonezi au reluat acţiunile de blocare a frontierei cu Germania, interzicând accesul la două importante puncte de trecere,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole