15.8 C
București
marți, 28 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAgricultorii spanioli se alătură mişcării de protest din alte state ale UE

Agricultorii spanioli se alătură mişcării de protest din alte state ale UE

Cele trei principale sindicate agricole spaniole au anunţat marţi că se alătură mişcării de protest a agricultorilor europeni, cu o serie de mobilizări ce vor avea loc pe întreg cuprinsul Spaniei în săptămânile următoare, transmite France Presse.

„Sectorul agricol din Europa şi din Spania se confruntă cu o nervozitate şi o îngrijorare în creştere”, în special din cauza „birocraţiei sufocante generate de reglementările europene”, au explicat sindicatele Asaja, UPA şi Coag.

Acestea cer relaxarea şi simplificarea politicii agricole comune a UE, precum şi un „plan de acţiune ambiţios” atât la nivel european, cât şi în Spania.

„Agricultorii europeni luptă împotriva unei pieţe dereglementate pe care sunt importate produse agricole din state terţe la preţuri reduse”, care trag în jos preţurile în UE şi în Spania, explică cele trei sindicate spaniole.

Aceste produse extracomunitare nu respectă regulile europene de mediu şi provoacă o concurenţă neloială care ameninţă viabilitatea a mii de exploataţii agricole în Spania şi în Europa, amintesc aceleaşi sindicate.

Protestele agricultorilor europeni s-au înmulţit în statele UE, cele mai radicale fiind în Franţa, unde protestatarii blochează începând de luni cu tractoarele opt axe rutiere în jurul Parisului.

„Agricultorii spanioli au aceleaşi probleme ca agricultorii francezi”, a declarat preşedintele sindicatului Asaja, Pedro Barato.

Agricultorii europeni sunt nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene (scutite de obligaţia respectării standardelor europene) şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Spania este, alături de Franţa sau Polonia, una dintre principalele puteri agricole europene. Dar această ţară, care produce o mare parte din fructele şi legumele consumate în UE, se confruntă de trei ani cu o secetă puternică ce a afectat numeroase exploataţii agricole şi a redus nivelul recoltelor, în special a celor de măsline şi cereale.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Infestații masive cu păduchi la porci – tratament eficient

Infestațiile cu păduchi la porci apar tot mai des...
‹ adv ›

China: Companiile cer autorităţilor investigarea importurilor de carne de porc din UE

Companiile chineze intenţionează să ceară autorităţilor să deschidă o investigaţie antidumping privind importul unor produse din carne de porc...

Schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură continuă și în anul 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă și în anul 2024 aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, cu modificările și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole