17.4 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAPIA primeşte până în martie cereri de acordare a grantului în domeniul...

APIA primeşte până în martie cereri de acordare a grantului în domeniul agricol vegetal

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte cereri de acordare a grantului direct destinat producătorilor agricoli din sectorul vegetal, în perioada 29 ianuarie – 8 martie 2024, inclusiv, a anunţat luni Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conform sursei citate, măsura se implementează în conformitate cu Ordonanţa Guvernului 5/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Astfel, cererile se depun la Centrele locale/judeţene ale APIA, respectiv cel din Municipiul Bucureşti, pe a căror/cărui rază teritorială a fost depusă cererea de plată aferentă anului 2023.

Toate cererile depuse vor intra în analiza specialiştilor din cadrul APIA pentru declararea eligibilităţii, în vederea acordării sprijinului destinat producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

Grantul direct reprezintă o plată compensatorie pe suprafaţă şi este echivalentul în lei a 100 euro/hectar, la cursul de schimb valutar de 4,9334 lei/euro. Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.

Resursele financiare totale sunt de 1,2 miliarde lei, reprezentând echivalentul a 243,23 milioane euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul MADR pe anul 2024.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024.

Conform sursei citate, APIA pune la dispoziţia solicitanţilor cereri pretipărite, cu suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului aferente fiecărei culturi pentru anul 2023. Suprafeţele totale se exprimă în ha, în cifre întregi fără subdiviziuni, prin trunchiere.

Pentru acordarea grantului direct, solicitanţii trebuie să depună cererea pretipărită pusă la dispoziţie de către APIA însoţită de copia documentului de coordonate bancare – cont bancar activ, numai în situaţia în care acesta a suferit modificări faţă de cel înscris în cererea de plată pentru anul 2023.

Solicitanţii trebuie să se asigure că este activ contul bancar comunicat la APIA, până la data de 30 iunie 2024.

Grantul se acordă pentru suprafeţele determinate în urma controalelor administrative şi la faţa locului pentru anul de cerere 2023, pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile: grâu comun de toamnă, grâu dur de toamnă, triticale de toamnă, secară de toamnă, orz de toamnă, orzoaică de toamnă, ovăz de toamnă, rapiţă de toamnă.

„De prezenta schemă de ajutor pot beneficia şi producătorii agricoli care figurează în sistemul IACS „caz închis” ca urmare a imposibilităţii APIA de a efectua plata ca urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea 2023, cu condiţia depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ”, se menţionează în comunicat.

Producătorii agricoli declaraţi neeligibili pentru plata pe suprafaţă aferentă campaniei 2023 care au primit decizie negativă/de respingere nu pot beneficia de prezenta schema de ajutor, precizează sursa citată.

Ajustarea sprijinului prevăzut prin prezenta ordonanţă se realizează în funcţie de numărul de beneficiari eligibili ai schemei, cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie. 

Vezi aici ultimele știri APIA.

  • Citește despre ->
  • APIA
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

APIA şi AFIR au făcut plăţi de 119 mln euro în perioada 22-30 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi...
‹ adv ›

APIA a blocat banii pe 2023 pentru stuful din Deltă

Centrul județean APIA din Tulcea a refuzat să plătească celor două firme care au concesionat stuful din Delta Dunării...

APIA a efectuat plăţi de aproape 124 milioane lei, în perioada 24-26 aprilie 2024

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole