21.1 C
București
joi, 17 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFlorin Tubrea, crescător de ovine: Trebuie să ne asociem, iar statul să...

Florin Tubrea, crescător de ovine: Trebuie să ne asociem, iar statul să subvenționeze și producția, nu doar „hârtiile”

Prețul oferit pentru tradiționalii miei de Paște va fi unul dintre subiectele cele mai populare în rândul crescătorilor de ovine în următoarea perioadă. Dincolo de acesta, fermierii care au decis să investească în acest sector au de povestit mult mai multe.

Printre aceștia se numără și Florin Tubrea, un tânăr fermier din Boldur, Timiș, care acum doi ani a inițiat afacerea cu ovine, având deja experiența gestionării unei ferme de vaci.

‹ adv ›

Patru rase de ovine de carne

Având o fermă de ovine cu un efectiv de 150 de capete, Florin spune că își dorește să respecte în continuare principiile unei ferme mici, axându-se pe calitatea producției obținute.

În total, are patru rase de oi pentru producția de carne, iar pentru viitor planifică să extindă varietatea cu o rasă de lapte – Lacaune, rasă de oi originară de lângă Lacaune, sudul Franței.

„Acum dețin aproximativ 150 de capete din patru rase: Cap negru german, Île-de-France, Albă din Masivul Central (Blanche du Massif Central – BMC) și Texel. Am și berbeci din toate cele patru rase. Am făcut câteva monte pe aceeași rasă, dar cel mai mult am mers pe încrucișare, metișii fiind mai buni atât ca spor, cât și ca rezistență”, a menționat pentru Agrobiznes Florin Tubrea.

oi alba din masivul central

Florin are studii în domeniu, fiind medic veterinar, și o experiență bună, aceasta din urmă fiind acumulată inclusiv colaborând pe anumite proiecte cu diverse companii de peste hotare specializate în nutriția animalelor.

„Hrana echilibrată și de calitate neapărat își găsește influența asupra calității produsului finit. Semifân și fân produc în cadrul fermei, iar granulele sunt achiziționate.

Oile mamă primesc semifân de lucernă și Lolium la discreție, fân de lucernă la discreție și 1 kg de granule pe zi”.

ferma de oi

Creșterea numărului fătărilor gemelare – unul dintre obiective

„Pentru mine, o provocare este să ridic procentul de fătări gemelare. Ca și anul trecut, am undeva la 35% fătări gemelare. Echilibrarea nutriției joacă un rol important. În plus față de anul trecut, am semifân de calitate la oile mamă și asta se vede în sporul mieilor – avem o producție mai bună de lapte”.

Prețul pentru miei de Paște

Momentan, a înțărcat deja mieii fătați în perioada 20 octombrie – 15 noiembrie.

„Mieii au între 28-35 kg de sub mame. După înțărcare, îi finisez cu granule și paie la discreție. Prețul mielului a fost ok anul trecut. Eu, având un număr mic de miei, i-am dat pe toți direct la client. Nu cred că va fi nici anul acesta o problemă ce ține de preț la miei până la Paște. Presupun, va fi în jur de 20 de lei/kg în viu, maxim 25 lei/kg”.

‹ adv ›
miei de paste

Cooperarea și subvenționarea corectă – necesare pentru dezvoltarea sectorului ovinelor

Ca tânăr fermier, Florin Tubrea spune că vede drept soluție pentru dezvoltarea sectorului ovinelor cooperarea fermierilor și subvenționarea corectă a fermierilor implicați.

„Cred, autoritățile ar trebui să încurajeze asocierea în cooperative și să subvenționeze și producția, nu doar „hârtiile”.

oi texel
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

OIV: Producţia de vin a României a scăzut cu aproximativ 19,8% în 2024, ajungând la 3,7 milioane hectolitri

Din cauza condiţiilor climatice dificile, grindină şi secetă în...
‹ adv ›

Bursa agricolă: Presiune tot mai mare asupra prețului grâului

Creșterea cursului euro/dolar, închiderea opțiunilor, expirarea depozitelor, riscurile privind comerțul global și lipsa unor probleme majore legate de vreme...

Cât trăiește o cioară? Ce mănâncă? Daune și beneficii aduse

Cioara este una dintre cele mai inteligente și adaptabile păsări de pe glob. Prezentă aproape în toată lumea, aceasta...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole