10.2 C
București
joi, 3 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: Sprijin acordat sectorului vegetal - 100 euro/ha

MADR: Sprijin acordat sectorului vegetal – 100 euro/ha

În Ședința de Guvern din 18 ianuarie 2024 a fost aprobată Ordonanța privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de sprijinire a întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezentul act normativ vizează acordarea unui grant direct, în vederea compensării parțiale a creșterii costurilor de producție, recoltare, transport și depozitare a recoltei agricole vegetale primare obținută la culturile înființate în toamna anului 2022.

‹ adv ›

Grantul direct din cadrul prezentei scheme reprezintă o plată compensatorie pe suprafață care constă în echivalentul în lei a 100 euro/hectar, ce se acordă unei întreprinderi care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, pentru suprafețe de teren arabil cultivate în toamna anului 2022, pentru un număr maxim de 162.640 beneficiari.

Valoarea maximă a grantului direct acordat pe întreprindere beneficiară nu poate depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

Cursul de schimb valutar euro/lei pentru calcularea valorii totale maxime/ cuantumului este cel comunicat de Banca Națională a României la data de 1 august 2023, respectiv de 4,9334 lei/euro.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei sunt de 1.200.000.000 lei reprezentând echivalentul a 243.239.956 euro, care se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

‹ adv ›

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat menționat de prezenta schemă se efectuează până la data de 30 iunie 2024 inclusiv.

Beneficiarii sunt întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, respectiv producători agricoli înregistrați în Registrul agricol și în Registrul unic de identificare, care utilizează suprafețe de teren arabil, individual sau în forme de asociere în scopul obținerii producției de cereale și semințe oleaginoase.

Condițiile de eligibilitate sunt următoarele:

  • depunerea unei cereri de plată în anul 2023, pentru o suprafața determinată de minimum 1 ha, pentru  una sau mai multe dintre culturile prevăzute în anexa nr. 1 până la termenul limită de depunere din anul 2023.
  • beneficiarii nu sunt în dificultate, respectiv în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România și Albania colaborează pentru dezvoltarea agriculturii și aderarea la UE

Subsecretarul de stat Mihail Leonov a primit astăzi, la...
‹ adv ›

Barbu: Zootehnia va beneficia de un program de investiţii de aproape 4 miliarde de lei

Ministrul Agriculturii (MADR), Florin Barbu, a declarat vineri, în satul Peşteana din judeţul Hunedoara, că fermierii din sectorul zootehnic...

MADR suplimentează bugetul pentru a susține financiar proiectele agricole eligibile

Bugetul aferent Submăsurii 4.1.1. - Investiţii în exploataţii agricole a fost suplimentat, în aşa fel încât toate proiectele declarate...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole