Sute de oameni, din care majoritatea nepalezi, au cules sâmbătă în podgoria de la Tăuni, în zona viticolă de pe Valea Târnavelor, strugurii special păstraţi pentru producerea „vinului de gheaţă”, operaţiune care se poate face doar când sunt trei zile consecutive cu minimum 7 grade Celsius, iar recoltatul să fie tot pe ger.
În condiţiile în care în zonă nu a fost ger până în ianuarie, este pentru prima dată când producţia unui an este culeasă în anul următor.
Potrivit proprietarului companiei din Jidvei, Claudiu Necşulescu, de când se recoltează aici struguri pentru „vinul de gheaţă” nu s-a mai întâmplat să nu fie îngheţ până la sfârşitul anului.
Din 2018, cel mai devreme s-a cules în 2 decembrie şi cel mai târziu cu două zile înainte de Ajunul Crăciunului.
Conform acestuia, cantităţile de vin obţinute sunt mici pe hectar, dar calitatea este una deosebită.
Şi Marin Cucură, director la SC Jidvei SRL, a arătat că 2023 a fost un an extraordinar din punct de vedere calitativ la struguri, cu o toamnă secetoasă, călduroasă, în care strugurii au acumulat mult zahăr.
Strugurii au fost culeşi înainte de a se lumina afară, fiind esenţial ca întregul proces de recoltare să se desfăşoare cât se poate de rapid, întrucât una dintre cele mai importante condiţii este ca aceştia să ajungă îngheţaţi la presă, fiind zdrobiţi cât timp sunt încă îngheţaţi.
Vinul de acest tip este unul competitiv pe piaţa internaţională.
Eiswein Jidvei este un sortiment de vin desert care se obţine din struguri lăsaţi să îngheţe pe viţă, fiind culeşi doar în anii în care se întrunesc toate condiţiile necesare recoltării optime a acestora. Strugurii trebuie să fie sănătoşi, neatinşi de niciun fel de boală. Temperatura este cea care impune cea de-a doua condiţie deopotrivă importantă.
Primul „vin de gheaţă” s-a obţinut în Germania, în urmă cu două sute de ani. Mai este denumit şi „vin papal”.