16.3 C
București
joi, 10 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBarbu: APIA a plătit 95% dintre fermieri; CE a rambursat deja 800...

Barbu: APIA a plătit 95% dintre fermieri; CE a rambursat deja 800 de milioane de euro

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 95% dintre fermierii români, iar cei 5% care mai sunt de plătit se află în proceduri de control şi verificare, a declarat sâmbătă ministrul Agriculturii, Florin Barbu, menţionând că suma rambursată deja de Comisia Europeană este de 800 de milioane de euro.

„APIA a plătit 95% dintre fermierii români. Sunt plătiţi aproape 700.000 de de fermieri. Bineînţeles, mai sunt 5% care se află în proceduri de control, de verificare de către instituţia din subordinea APIA teritorial. Este normal să fie verificate aceste documente pentru că sunt bani de la Uniunea Europeană, iar o parte sunt de la bugetul statului. Trebuie să ne asumăm aceste lucruri şi sigur vor fi deblocate şi aceste sume”, a precizat Barbu, la finalul discuţiilor cu fermierii care protestează în stradă şi care s-au plâns că subvenţiile acordate prin APIA nu au ajuns la destinaţie.

Şeful MADR a mai spus că în conturile BNR se află deja 800 de milioane de euro, sumă rambursată de către Comisia Europeană, aferentă plăţilor efectuate de APIA, în sumă de 1,6 miliarde de euro.

„APIA a autorizat la plată aproape 1,6 miliarde de euro şi în momentul de faţă, pe plăţile pe care le-am făcut până pe 28 decembrie, Comisia Europeană ne-a rambursat deja suma de aproximativ 800 de milioane de euro, care se află în conturile BNR”, a adăugat Barbu.

El a susţinut, în privinţa unor acte normative cerute de fermierii protestatari, că unele sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru avizare, în aşa fel încât în prima şedinţă de Guvern să fie aprobate.

„Sunt şi acte normative care sunt trimise către Consiliul Concurenţei pentru a fi aprobate. Practic, ordonanţa privind amânarea la plata ratelor. Partea de echivalare a categoriei de permis B cu TR1 este aprobată de către Ministerul Agriculturii şi este trimisă către Ministerul de Interne, deci toate revendicările. Ministerul Agriculturii şi le-a asumat, acum decizia este a fermierilor, dacă vor mai continua protestul. Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. Toate actele asumate prin procesul verbal vor fi miercuri, joi, în prima şedinţă de Guvern”, a punctat şeful de la Agricultură.

‹ adv ›

MADR a publicat săptămâna aceasta în transparenţă decizională un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă permite soluţionarea unor posibile stări litigioase între părţi, datorate imposibilităţii îndeplinirii de către debitori a răspunderii contractuale către creditori.

„Pe lângă recunoaşterea secetei pedologice din anul 2023 ca fiind fenomen meteorologic nefavorabil asimilat unei calamităţi naturale în agricultură, proiectul de ordonanţă de urgenţă are în vedere un moratoriu în contractele de credit sau leasing ale producătorilor agricoli pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, prin care se propune amânarea plăţii unor obligaţii contractuale ale debitorilor, respectiv ale producătorilor agricoli afectaţi de seceta pedologică, care pot solicita creditorilor suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, sunt cuprinse şi normele procedurale prin care debitorii pot solicita şi beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor.

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de preţurile RCA, de accizele mari la motorină, precum şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie.

Aceştia au plecat din mai multe zone din ţară spre Bucureşti cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, blocând traficul pe mai multe şosele inclusiv pe şoseaua de centură a Capitalei.

Mai multe organizaţii agricole reprezentantive au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan, însă au confirmat participarea individuală a unor fermieri din organizaţiile lor.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Asa se lauda, domnul ministru, pe baza datelor eronate din teritoriu! Întrebați-l ce știe despre crescătorii de viermi de matase (cei doar 6 fermieridin România)!? Eu am sunat la Minister și APIA , și nimeni nu știe nimic!!! Nu ne-au luat în calcul nici la avansul de la sfârșitul anului 2023 și nici acum nu știu nici măcar procedura! Asa mi s-a comunicat. Poate se vrea desființarea acestei îndeletniciri, precum multe altele desființate deja!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Barbu: Ouăle şi carnea de pasăre vor putea fi importate din Ucraina doar pe bază de licenţă de import

Ouăle şi carnea de pasăre au fost incluse pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe...

Compensații de 1.000 lei/ha pentru fermierii afectați de secetă – aprobate de Guvern

Guvernul a adoptat, miercuri, două măsuri pentru susţinerea producătorilor agricoli afectaţi de secetă: compensaţii financiare şi suspendarea de drept...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole