Biodiversitatea solului este viață pentru Andrei-Cristi Poncu, un tânăr inginer agronom de 24 ani, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, care a ales să treacă la o agricultură cu prelucrare minimă a solului.
A optat pentru Mini-till în ferma sa din localitatea Luceni, comuna Victoria, județul Iași, pentru că își dorește să facă o agricultură durabilă și sustenabilă, mai ales în fața schimbărilor climatice.
Ajutor de la UE: de la prestării servicii, la propria fermă!
Pentru Andrei, motivația de a alege acest domeniu a venit din faptul că a fost înconjurat de agricultură de mic. Dincolo de faptul că e o profesie, este și o mare pasiune, poate chiar un stil de viață, spune tânărul.
Ieșeanul este preocupat de practicarea unei agriculturi durabile, cu atenție pentru sol și tot ce ține de mediu, inclusiv pentru creșterea gradului de fertilitatea a solurilor și menținerea gradului de umiditate în sol, aspecte studiate în detaliu în timpul Facultății.
Agricultura are nevoie de oameni ambițioși, cu viziune
Mini-till, o agricultură prietenoasă cu mediul
Lucrarea minimă a solului (Mini-till) sau lucrarea redusă a solului se referă la prelucrarea sau afânarea întregii suprafeţe a solului, dar scăzând intensitatea, adâncimea şi frecvenţa de lucrare, în principal prin eliminarea unor lucrări mecanice practicate în sistemul convenţional.
O lucrare redusă a solului are ca rezultat o perturbare redusă a pământului, ceea ce duce la o mai mică oxidare a materiei organice și la o mai mare stocare a carbonului. Aportul ridicat de reziduuri susține viața din sol, în special râmele, care devin „cultivatorul solului” în locul mașinilor agricole.
Initiativa este absolut laudabila. Daca doriti, puteti consulta si materialele publicate de miscarea Save Soil cu privire la acest subiect:
consciousplanet.org/en/save-soil
Pagina se poate traduce in limba romana cu Google, daca e nevoie.