18.5 C
București
sâmbătă, 24 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleAndrei-Cristi Poncu, tânăr fermier: E nevoie de oameni ambițioși și muncitori care...

Andrei-Cristi Poncu, tânăr fermier: E nevoie de oameni ambițioși și muncitori care să producă hrană și să aibă grijă de sol

Biodiversitatea solului este viață pentru Andrei-Cristi Poncu, un tânăr inginer agronom de 24 ani, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, care a ales să treacă la o agricultură cu prelucrare minimă a solului.

A optat pentru Mini-till în ferma sa din localitatea Luceni, comuna Victoria, județul Iași, pentru că își dorește să facă o agricultură durabilă și sustenabilă, mai ales în fața schimbărilor climatice.

Ajutor de la UE: de la prestării servicii, la propria fermă!

„În anul 2003, tatăl meu a cumpărat un tractor U650 cu care, inițial, făcea mai mult prestări servicii, însă, în timp a început să ia în arendă teren agricol. În anul 2008, a accesat un proiect cu fonduri europene, prin care a mai achiziționat un tractor. În prezent, avem în fermă toate utilajele ce ne sunt necesare. Cultivăm o suprafață de 180 hectare, cu grâu, porumb și floarea-soarelui”, declară tânărul fermierul.

Pentru Andrei, motivația de a alege acest domeniu a venit din faptul că a fost înconjurat de agricultură de mic. Dincolo de faptul că e o profesie, este și o mare pasiune, poate chiar un stil de viață, spune tânărul.

Ieșeanul este preocupat de practicarea unei agriculturi durabile, cu atenție pentru sol și tot ce ține de mediu, inclusiv pentru creșterea gradului de fertilitatea a solurilor și menținerea gradului de umiditate în sol, aspecte studiate în detaliu în timpul Facultății.

Agricultura are nevoie de oameni ambițioși, cu viziune

„În timp, am adunat toate utilajele de care avem nevoie pentru a ne ușura munca, având în vedere că doar eu și tatăl meu ne ocupăm de toate lucrările. Principalul obiectiv e utilizarea tehnologiilor care conservă cât mai multă apă în sol, seceta afectând foarte mult producțiile de câțiva ani încoace.

Recomand acest domeniu persoanelor care au suficientă determinare să se dedice atât prin studiu, cât și prin practică. Agricultura e un domeniu indispensabil vieții, aș putea spune, principala sursă de hrană. Din acest motiv, este nevoie de oameni ambițiosi și muncitori care să producă hrană și să aibă grijă de sol”, adaugă ing. agronom Andrei-Cristi Poncu, absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași.

Mini-till, o agricultură prietenoasă cu mediul

Lucrarea minimă a solului (Mini-till) sau lucrarea redusă a solului se referă la prelucrarea sau afânarea întregii suprafeţe a solului, dar scăzând intensitatea, adâncimea şi frecvenţa de lucrare, în principal prin eliminarea unor lucrări mecanice practicate în sistemul convenţional.

O lucrare redusă a solului are ca rezultat o perturbare redusă a pământului, ceea ce duce la o mai mică oxidare a materiei organice și la o mai mare stocare a carbonului. Aportul ridicat de reziduuri susține viața din sol, în special râmele, care devin „cultivatorul solului” în locul mașinilor agricole.

„Pentru suprafețele însămânțate cu grâu, pregătirea solului constă doar într-o trecere cu discul după recoltarea florii-soarelui, dar asta facem dintotdeauna. Anul trecut, dar și anul acesta, pentru porumb și floarea-soarelui am renunțat la arătură, am folosit un disc care are talerele cu un unghi mai agresiv”, încheie ing. agronom Andrei-Cristi Poncu.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Initiativa este absolut laudabila. Daca doriti, puteti consulta si materialele publicate de miscarea Save Soil cu privire la acest subiect:
    consciousplanet.org/en/save-soil
    Pagina se poate traduce in limba romana cu Google, daca e nevoie.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Andrei Lazăr: Avem una dintre cele mai mari sere de flori din România. O tradiție de familie de peste 27 de ani

La Neamț un business cu flori se încăpăţânează să înflorească, în ciuda exploziei cheltuielilor de producţie. Un parfum aparte,...

Workshop pentru pasionații de îngrijirea spațiilor verzi, organizat de USV Iași

Secretele unui gazon perfect, soluții pentru prevenirea și tratarea bolilor la gazon și tehnologia de ultimă generație în întreținerea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole