19.1 C
București
duminică, 19 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomsilva a programat recoltarea a 9,3 milioane metri cubi de lemn din...

Romsilva a programat recoltarea a 9,3 milioane metri cubi de lemn din pădurile statului în 2024

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva a programat pentru 2024 recoltarea unui volum de 9,3 milioane metri cubi (mc) de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, din care 4,81 milioane mc ca lemn fasonat şi 4,49 milioane mc ca lemn pe picior, potrivit datelor anunţate de conducerea Romsilva.

Anul trecut, Romsilva a majorat cu 24% volumul de lemn fasonat pus pe piaţă, recoltat din pădurile proprietatea publică a statului. Numai în primele 11 luni ale lui 2023 au fost recoltaţi, prin forţe proprii ale Romsilva sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi, peste 3,9 milioane mc de lemn fasonat, cu 688.400 metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului 2022.

Preţul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obţinut în urma licitaţiilor electronice, a fost de 503 lei/mc, fără TVA.

„Din volumul total de lemn recoltat, în primele 11 luni ale anului 2023, au fost valorificate către operatorii economici şi către persoanele fizice 3,53 milioane metri cubi, diferenţa de volum regăsindu-se în proceduri de valorificare în curs. Volumul stabilit pentru a fi recoltat şi valorificat ca lemn fasonat a fost de 50% din programul de recoltare pe 2023, în conformitate cu prevederile Codului Silvic”, a transmis la finele anului trecut directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu.

Potrivit sursei citate, valorificarea lemnului fasonat s-a realizat de către RNP – Romsilva din cele 1.076 de depozite de masă lemnoasă, din care 327 permanente şi 749 temporare, unde specialiştii sortează lemnul, fiecare piesă primind destinaţia industrială adecvată.

De asemenea, din pădurile proprietatea publică a statului administrate de regie s-au recoltat, tot în primele 11 luni ale anului trecut, 4.115.900 mc cubi ca lemn pe picior, la un preţ mediu de valorificare de 309,41 lei/mc, fără TVA.

„Tot lemnul valorificat de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, fasonat sau pe picior, a fost vândut prin intermediul unei platforme electronice de licitaţii, un sistem care asigură transparenţa, acces echitabil şi nelimitat al participanţilor şi condiţii de concurenţialitate”, a susţinut şeful Romsilva.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului deţin certificarea managementului forestier la standarde internaţionale.

De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naţionale şi naţionale, precum şi 12 herghelii de stat.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Romsilva: Venituri de aproape 35 de milioane de lei din activităţi cinegetice şi din valorificarea produselor pădurii

Veniturile Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) - Romsilva din activităţi cinegetice şi din vânzarea fructelor de pădure, a trufelor,...

Romsilva a absorbit în acest an întreaga sumă alocată prin PNRR pentru lucrări de corectare a torenţilor

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva a absorbit în acest an întreaga sumă alocată prin Planul Naţional de...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole