24.7 C
București
sâmbătă, 25 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLegea prin care statul ia impozit de două ori pe unele terenuri...

Legea prin care statul ia impozit de două ori pe unele terenuri agricole, atacată la CCR

Deputații USR și Forța Dreptei sesizează Curtea Constituțională pe legea prin se instituie un impozit suplimentar de 80% pentru terenurile agricole din extravilan care se vând mai repede de 8 ani de la momentul dobândirii.

Sesizarea depusă la CCR vizează legea de aprobare a OUG 104/2022, adoptată pe 12 decembrie, prin votul PSD, PNL, UDMR și al minorităților naționale.

Cele două partide acuză că legea încalcă mai multe prevederi din Constituție, inclusiv cele referitoare la egalitatea în drepturi și dreptul la proprietate privată.

Concret, legea afectează dreptul de proprietate privată prin crearea unei diferențe de tratament între terenurile agricole în funcție de caracteristicile lor specifice, ceea ce conduce la o aplicare inegală a legii și la o restricționare sau discriminare indirectă a drepturilor de proprietate privată ale unor proprietari de terenuri.

De asemenea, formațiunile susțin că legea este neconstituțională din cauza introducerii unei duble impuneri fiscale, pe lângă impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare. Practic, sunt impuse două taxe distincte pentru același procedeu sau activitate economică.

Nu în ultimul rând, legea operează modificări în ceea ce privește regimul general al proprietății, pentru care Senatul este Cameră decizională, nu Camera Deputaților. Or, atunci când o lege este adoptată de o Cameră care nu este desemnată ca fiind decizională pentru acea materie, se încalcă principiile de bază ale separării și echilibrului puterilor în stat, așa cum sunt ele prevăzute în Constituție.

Cât despre OUG aprobată prin lege, dincolo de faptul că nu exista vreo situație excepțională care să justifice adoptarea ei de către Guvern, în momentul adoptării exista deja în dezbaterea Parlamentului un proiect pentru reglementarea vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

De ce putrezește vârful la tomate, ardei. Cauze și combatere

Petele închise la culoare formate pe fructele de tomate și ardei au mai multe motive, inclusiv acestea ar putea...

ANM: Cod galben de vânt în zone din judeţul Tulcea, în următoarele ore

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare nowcasting Cod galben de vânt, valabilă în mai multe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole