32.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCOP28: Proiectul de declaraţie finală a fost dictat de statele petroliere, denunţă...

COP28: Proiectul de declaraţie finală a fost dictat de statele petroliere, denunţă Al Gore

Fostul vicepreşedinte al SUA şi militantul pentru mediu Al Gore a denunţat o presupusă influenţă a statelor petroliere asupra proiectului de declaraţie finală a reuniunii COP28 din Dubai, relatează marţi dpa.

„E chiar mai rău decât se temeau mulţi”, a scris Al Gore pe reţeaua X, fostă Twitter, după publicarea textului, luni seara.

„Lumea are nevoie disperată de eliminarea combustibililor fosili cât mai rapid posibil, dar acest proiect servil sună ca şi cum ar fi fost dictat cuvânt cu cuvânt de OPEC”, consideră Gore.

Cartelul petrolului OPEC le-a transmis acum câteva zile statelor membre o scrisoare cu scopul de a împiedica adoptarea unor rezoluţii ambiţioase, notează dpa.

Al Gore a calificat textul, care spre deosebire de versiunile anterioare nu mai menţionează renunţarea la cărbune, petrol şi gaz, ca fiind unul „al Petrostatelor, făcut de Petrostate pentru Petrostate”.

Acest lucru „este profund ofensator faţă de toţi cei care au luat în serios acest proces”, a adăugat fostul vicepreşedinte american.

Conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Dubai, cunoscută sub acronimul COP28, a fost prelungită în contextul în care participanţii întâmpină dificultăţi în a ajunge la un acord asupra textului declaraţiei finale.

Preşedintele COP28, Sultan al-Jaber din Emiratele Arabe Unite, a dorit să închidă în cursul dimineţii de marţi această conferinţă la care participă aproape 200 de ţări, însă multe state au rămas dezamăgite de faptul că proiectul declaraţiei finale, redactat pe 28 de pagini, nu merge suficient de departe în ceea ce priveşte angajamentele asumate pentru a pune capăt utilizării combustibililor fosili.

Luni seară, Sultan al-Jaber, care este şi directorul companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, a prezentat un proiect de rezoluţie, pe care Uniunea Europeană, guvernul Germaniei şi zeci de alte ţări l-au considerat inadecvat. Organizaţiile de mediu s-au declarat, de asemenea, în mare parte indignate şi au cerut îmbunătăţiri ale documentului final.

Mai multe state, inclusiv China şi mari producători de petrol, cum ar fi Arabia Saudită, se pare că s-au opus acordurilor care prevăd încetarea utilizării cărbunelui, gazelor şi petrolului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole