1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleGeorgian Bordeianu, tânăr fermier: Îmi doresc să salvăm rasa de oi Merinosul...

Georgian Bordeianu, tânăr fermier: Îmi doresc să salvăm rasa de oi Merinosul de Suseni

Georgian Bordeianu, un tânăr de 23 ani, din comuna Hoceni, judeţul Vaslui, vrea să salveze Merinosul de Suseni, o rasă veche autohtonă aflată pe cale de dispariție.

Ferma inginerului agronom Georgian Bordeianu, este printre puținele ferme din ţară, unde mai există Merinos de Suseni. Tânărul este cel care ne-a vorbit despre importanța rasei de ovine Merinos de Suseni, o oaie cu o lână extrafină, cu un grad mare de alb şi cu un luciu foarte intens.

Georgian a absolvit Facultatea de Agricultură USV Iași, promoția 2022, după care s-a întors acasă, în localitatea Barboși, comuna Hoceni, județul Vaslui, unde administrează împreună cu tatăl său o fermă de animale, respectiv 450 ovine din rasa Merinos de Suseni, 50 caprine din rasa Carpatină și cca. 60 ha de culturi vegetale și 60 ha de pășune.

„Totul a început în 2010, când tatălui meu i-a venit ideea de a ne extinde, având inițial un efectiv redus de animale, două tractoare U650 și 10 ha de teren. Investițiile în fermă au fost făcute treptat. Am ales rasa Merinos de Suseni, deoarece este adaptată foarte bine la condițiile climatice din regiunea Moldovei, poate fi folosită pentru reproducţie tot timpul anului, având o prolificitate foarte bună. Furajarea animalelor pe timpul stabulației se face cu baloți de lucernă, fân și boabe de porumb amestecat cu orz și orzoaica, iar pe timpul verii animalele merg pe pășune”, specifică fermierul.

‹ adv ›

Agricultura și zootehnia: domenii satisfăcătoare

Tânărul este în acest moment masterand la programul Tehnologii Agricole Moderne, tot din cadrul Facultății de Agricultură, iar pe viitor dorește să accesez fonduri europene pentru achiziționarea unor utilaje mai performante și să își dezvolte ferma pe partea vegetală.

„Îmi place mult ceea ce fac și îmi doresc ca pe viitor să îmi extind ferma. Nu este ușor, dar nu mă văd făcând altceva, deoarece încă de mic am crescut cu animale, la bunici, tot de mic dorind să urmez și studii în acest domeniu. Sunt recunoscător că am avut posibilitatea de a urma Facultatea de Agricultură USV Iași, deoarece pot să aplic ceea ce am învățat, ajutând la ceea ce înseamnă o bună desfășurare a lucrărilor, atât în câmp cât și în zootehnie.

Sfatul meu pentru toți cei care vor să se implice într-o astfel de afacere este să se echipeze cu multă răbdare și forță de muncă. Agricultura și zootehnia nu sunt printre cele mai ușoare domenii, dar sunt printre cele mai frumoase și cu siguranță pot fi, la un moment dat, foarte satisfăcătoare”, specifică ing. agronom Georgian Bordeianu, masterand în cadrul Facultății de Agricultură USV Iași.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Zilele Recoltei la USV Iași: Festivalul gusturilor locale cu peste 80 de expozanți

Legume, fructe, salate, compoturi, preparate din carne, sorturi de...
‹ adv ›

USV Iași organizează prima degustare de struguri pe 20 septembrie 2024

Pe 20 septembrie 2024, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași va găzdui prima ediție...

Alba: Peste trei milioane de euro, viraţi în conturile a zeci de tineri fermieri din zona montană

Aproape 60 de tineri fermieri din zona montană din Alba au primit în total peste trei milioane de euro,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole