12.8 C
București
luni, 22 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleAnaliză: România ar urma să ajungă la 4 GW putere instalată în...

Analiză: România ar urma să ajungă la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în 2024

Puterea instalată în parcurile fotovoltaice din România se va dubla, în anul 2024, şi va depăşi 4 GW, arată estimările unui start-up autohton ce activează în domeniul energiei.

„Anul viitor, România ar putea avea o putere instalată de 2.000 de noi MW doar din panouri fotovoltaice, aproape cât trei reactoare nucleare de la Cernavodă. Ritmul de dezvoltare şi de investiţii în acest domeniu accelerează, în contextul în care ţara noastră se află într-un stadiu incipient. Spre comparaţie, România ar urma să ajungă, în 2024, la 4 GW putere instalată în panouri fotovoltaice, în timp ce Germania a ajuns deja la aproximativ 70 de GW. E puţin prin comparaţie, dar arată potenţialul uriaş de dezvoltare a acestui domeniu în România”, a explicat Stelian Muscalu, director de dezvoltare la ECITIM.

Conform specialiştilor, în 2023, au fost instalate panouri solare cu o putere de peste 1.000 MW, ce au totalizat investiţii de aproximativ un miliard de euro, iar un aport semnificativ la această sumă a venit de la stat, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”.

„Marile companii producătoare de energie, fondurile de investiţii şi dezvoltatorii de parcuri fotovoltaice vor fi principalii investitori în industria energiei solare din România. Domeniul va cunoaşte o creştere semnificativă, datorată politicii de sustenabilitate şi angajamentelor climatice ale Uniunii Europene care vizează o tranziţie strategică spre surse de energie mai ecologice, în concordanţă cu obiectivele climatice şi de reducere a emisiilor de carbon.

În acest context, şi persoanele fizice au manifestat un interes foarte mare către acest domeniu, peste 600 de parteneri şi investitori (persoane fizice şi juridice) cumpărând anul acesta putere instalată în parcuri fotovoltaice, prin portalul EnergiePentruToti.ro, singura platformă din România ce oferă posibilitatea tuturor românilor, să participe cu capitaluri proprii la transformarea sistemului energetic naţional”, se menţionează în analiza citată.

ECITIM a finalizat, anul acesta, 13 parcuri fotovoltaice, cu o putere instalată combinată ce depăşeşte 6 MW (22.400 de panouri montate), după investiţii colective în domeniul energiei de peste 6 milioane de euro.

Până la final de 2023, compania estimează finalizarea celui de-al 14-lea parc fotovoltaic, ce urmează a fi propus spre vânzare partenerilor după conectarea la reţea, complet funcţional, nu în stadiu de proiect, cum au fost proiectele realizate anterior.

Toate investiţiile şi parteneriatele au fost realizate prin platforma EnergiePentruToti.ro, care facilitează colaborarea între entităţi diferite pentru construirea parcurilor fotovoltaice, permiţând persoanelor fizice şi juridice deopotrivă să deţină participaţii în proiectele ECITIM.

Compania ECITIM, prin platforma EnergiePentruToti.ro, oferă un management „end-to-end” pentru investiţiile în energie solară, simplifică achiziţia de pachete energetice, asigură plăţi facile şi conformitate legală.

Pentru anul 2024, start-up-ul românesc vizează obţinerea statutului de producător, demersurile pentru obţinerea licenţei fiind deja demarate. De asemenea, strategia de dezvoltare a ECITIM ia în calcul adăugarea a încă opt parcuri fotovoltaice la portofoliu, lucru care îi permite extinderea capacităţii de producţie şi a ofertei, concomitent cu consolidarea poziţiei în piaţă.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare! Rățișoara porumbului își face simțită prezența în culturile răsărite

În Banat, semănatul porumbului este în plină desfășurare în...
‹ adv ›

AgroMeteo: Dezvoltarea speciilor pomi-viticole se va desfăşura normal în majoritatea zonelor agricole

Vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire treptată în cea mai mare parte a...

ANM: Cod galben de vânt în localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea, sâmbătă după-amiaza

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt valabilă sâmbătă, până la ora 17:00,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole