15.8 C
București
marți, 28 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFermierii francezi vor fi protejaţi de plângerile vecinilor printr-o lege nouă

Fermierii francezi vor fi protejaţi de plângerile vecinilor printr-o lege nouă

Parlamentul francez a adoptat o lege care îi protejează pe fermieri de plângerile formulate de vecinii deranjaţi de zgomotele şi mirosurile rezultate de pe urma activităţilor agricole, în ideea de a opri procesele „abuzive” care au fost demarate de foşti orăşeni care şi-au cumpărat case în mediul rural, transmite Reuters.

Legea, promovată de deputata Nicole Le Peih şi susţinută de Guvernul de centru al preşedintelui Emmanuel Macron, a fost aprobată cu 78 de voturi pentru, faţă de 12 împotrivă, şi acum va merge la Senat.

„Această lege va pune capăt proceselor abuzive împotriva fermierilor care nu îşi fac decât treaba: să ne hrănească. Este o propunere de bun simţ”, a scris ministrul francez al Justiţiei, Eric Dupond-Moretti, într-o postare pe reţeaua socială X.

Guvernele franceze curtează de mult timp fermierii, un bazin electoral pe care Parisul nu îşi permite să îl ignore.

Franţa are o istorie îndelungată de conflicte între foşti orăşeni care şi-au cumpărat case la ţară şi apoi se plâng de cocoşii care cântă, de câinii care latră, de zgomotul echipamentelor agricole sau de mirosul de bălegar. Potrivit postului de televiziune BFM TV aproape 500 de fermieri sunt în prezent vizaţi de procese demarate de vecinii lor care au probleme cu zgomotele sau mirosurile care emană de la ferme.

În 2019, un proces a făcut valuri în media internaţională, după ce un tribunal din Franţa a decis că un cocoş denumit Maurice poate să continue să cânte în zori, în pofida plângerilor formulate de vecinii săi dintr-un sat amplasat pe coasta Atlanticului.

Franţa are deja o lege, introdusă în anul 2021, care este destinată protejării „moştenirii senzoriale a satului francez”, însă noua lege vrea să confere o protecţie sporită fermelor faţă de noii veniţi în zonele rurale.

„Suntem mândrii să îi sprijinim pe cei care lucrează pe câmpurile noastre. Acum este rândul Senatului”, a scris vicepreşedintele sindicatului agricol FNSEA, Luc Smessaert, pe reţeaua socială X.

În replică, activista pentru protecţia mediului în regiunea Bretania, Claire Desmares, a declarat pentru postul de radio France Bleu că propunerea legislativă este o măsură „absurdă şi populistă” care a fost propusă de puternicul lobby agricol.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Infestații masive cu păduchi la porci – tratament eficient

Infestațiile cu păduchi la porci apar tot mai des...
‹ adv ›

China: Companiile cer autorităţilor investigarea importurilor de carne de porc din UE

Companiile chineze intenţionează să ceară autorităţilor să deschidă o investigaţie antidumping privind importul unor produse din carne de porc...

Schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură continuă și în anul 2024

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale continuă și în anul 2024 aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1174/2014, cu modificările și...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole