26.4 C
București
vineri, 24 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBurduja: România e pregătită să joace un rol de lider în efortul...

Burduja: România e pregătită să joace un rol de lider în efortul global privind triplarea capacităţii de producţie a energiei regenerabile

România este pregătită să joace un rol de lider în efortul global privind triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiune, pe toate palierele, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

„Astăzi (marţi n.r), în faţa a 53 de miniştri omologi din toată lumea, am avut onoarea să susţin aderarea României la „Declaraţia globală privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică”. Obiectivul este triplarea capacităţii mondiale de producţie a energiei regenerabile şi dublarea eficienţei energetice până în 2030. Nu doar pentru noi, ci pentru întreaga umanitate, miza este fără precedent. Vom avea sau nu un viitor pe această Planetă? România este pregătită să joace un rol de lider în acest efort global, având proiecte de miliarde de euro şi un potenţial cu totul aparte în regiunea noastră, pe toate palierele (solar, eolian, geotermal, hidrogen, energie nucleară etc.).

Le-am spus astăzi colegilor miniştri reuniţi din întreaga lume despre succesele României din ultimii ani, atât prin creşterea numărului de prosumatori, cât şi prin mobilizarea mediului privat şi creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile. Iar energia nu trebuie să fie doar verde, ci în primul rând sigură. Şi le-am mai spus un lucru: când ne întoarcem fiecare acasă în ţările noastre, să ne reamintim că misiunea pe care ne-am asumat-o împreună nu este despre următoarele alegeri, ci despre următoarele generaţii”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

În intervenţia sa, postată pe reţeaua de socializare, Sebastian Burduja a subliniat că exemplul României arată că avem nevoie nu doar de parteneriate între guverne ci şi între cetăţeni şi sectorul privat şi una dintre lecţiile învăţate de România este că finanţarea prin granturi funcţionează cu adevărat.

„În România în urmă cu un an şi jumătate aveam mai puţin de 20.000 de gospodării care aveau instalate panouri fotovoltaice pe acoperiş. Astăzi avem peste 100.000 de gospodării (…) În ceea ce priveşte companiile private, am pus la dispoziţie o finanţare de două miliarde de euro, finanţare europeană şi de la bugetul naţional, iar răspunsul pieţei a fost incredibil. Ne aşteptăm să avem undeva între 6 şi 8 GW de capacităţi fotovoltaice şi eoliene până în 2030 prin această finanţare”, a afirmat ministrul Energiei, la reuniunea COP28.

El a vorbit şi despre problema securităţii, semnalând că putem să avem energie verde, dar dacă nu avem energie sigură, nu avem deloc energie.

„Deci, în termeni de modernizare şi echilibrare a reţelei aş vrea să subliniez importanţa stocării, în special a stocării în hidrocentrale prin pompaj, care tinde să fie mult mai prietenoasă cu mediul decât câmpiile de baterii. Deci acesta este un îndemn către toţi să aibă în vedere stocarea în hidrocentrale şi să accelereze acordarea de autorizaţii de mediu”, a punctat Burduja.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Viitorul gestionării crizelor în agricultura UE, pe ordinea de zi a Consiliului AgriFish de luni

Viitorul gestionării crizelor în agricultura UE va fi unul...
‹ adv ›

Buzău: DSVSA supraveghează efectivele de animale în contextul anunţului privind reluarea exporturilor către Turcia

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău supraveghează efectivele de animale în contextul anunţului privind reluarea exporturilor...

ANM: Cod galben de furtuni în şapte judeţe din vest, până la ora 21:00

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o atenţionare Cod galben de vreme instabilă, valabilă până la orele...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole