Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Fermierii trebuie să ofere un adăpost corespunzător animalelor, având în vedere temperaturile scăzute, să nu se realizeze transporturi, iar consiliile locale să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere, spun reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Totodată, aceştia trebuie să asigure cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare, atât cantitativ, cât şi calitativ, precum şi o bună funcţionare a echipamentelor de adăpare şi de furajare. Specialiştii ANSVSA precizează că trebuie acordată o deosebită atenţie instalaţiei de adăpare, având în vedere riscul de îngheţ al acesteia.
Aceştia mai recomandă verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electric, în cazul fermelor comerciale.
De asemenea, în cazul în care, din cauza intemperiilor se produc pagube care afectează bunăstarea animalelor, proprietarii sunt obligaţi să anunţe de urgenţă primăria sau DSVSA local, pentru a fi luate măsurile necesare, menţionează sursa citată.
Pe de altă parte, ANSVSA recomandă pentru transportatorii de animale vii să nu efectueze transporturi în condiţii meteo cu temperaturi foarte scăzute, vânt puternic şi căderi masive de zăpadă, decât dacă este neapărat necesar.
Aceştia trebuie să verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie, înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă repede, pentru a micşora durata călătoriei.
Conform sursei citate, la temperaturi scăzute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maxima de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică.
ANSVSA atrag atenţia că porcinele sunt foarte sensibile la temperaturile scăzute.
Potrivit ANSVSA, sistemul de ventilaţie trebuie să asigure distribuţia uniformă a aerului, iar autonomia lui trebuie să fie de cel puţin 4 ore, independent de funcţionarea motorului autovehiculului.
Pe de altă parte, conducerea Autorităţii a dispus DSVSA judeţene să întreprindă demersurile necesare pentru informarea fermierilor, unităţilor administrative locale, transportatorilor şi altor deţinători de animale, cu privire la măsurile specifice pentru asigurarea bunăstării animalelor în perioadele de iarnă în care se înregistrează condiţii meteorologice severe şi a responsabilităţile legale, care le revin în astfel de situaţii.
În ceea ce priveşte prevederile aplicabile administraţiilor locale, consiliile locale trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere, recomandă ANSVSA.