18.9 C
București
miercuri, 8 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMarile bănci de dezvoltare promit la COP 28 că îşi vor intensifica...

Marile bănci de dezvoltare promit la COP 28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice

Zece din cele mai importante bănci globale de dezvoltare au promis la conferinţa COP 28 că îşi vor intensifica eforturile destinate combaterii schimbărilor climatice dar nu au spus nimic cu privire la oprirea finanţării pentru proiectele din domeniul combustibililor fosili, arată un document consultat de Reuters.

Într-o declaraţie care urmează să fie anunţată la conferinţa de la Dubai, grupul de instituiţii financiare, din care fac parte Banca Mondială şi alte bănci regionale de dezvoltare, subliniază că fereastra de oportunitate pentru a asigura o planetă pe care se poată trăi „se închide rapid”.

Solicitările cu privire la revizuirea modului în care băncile îşi derulează activităţile în contextul crizelor climatice s-au înmulţit în ultimii ani pe fondul evenimentelor meteo extreme, şi deşi marile bănci de dezvoltare au acordat în 2022 o finanţare record de 61 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, este vorba de o mică parte din ceea ce ar fi nevoie.

Cu toate acestea, în pofida creşterii emisiilor globale şi a declaraţiei de vineri a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, că oprirea finanţării combustibililor fosili este singura modalitate de a salva planeta, în comunicatul băncilor de dezvoltare nu se face nicio referire directă la acest subiect.

Până la acest moment, Banca Europeană de Investiţii, este singura instituţie financiară semnatară a aşa-numitei „Declaraţii de la Glasgow” care s-a angajat să mai ofere credite pentru proiecte din domeniul combustibililor fosili, în condiţiile în care arderea acestor combustibili fosili este responsabilă pentru cea mai mare parte a emisiilor de gaze cu efect de seră.

În viitor, băncile de dezvoltare au de gând să cadă de acord asupra unei abordări comune cu privire la urmărirea şi raportarea impactului climatic, şi de asemenea vor extinde utilizarea datelor pentru a ajuta ţările să identifice priorităţile şi oportunităţile de investiţii.

De asemenea, un nou program de strategii pe termen lung, găzduit de Banca Mondială, va coordona sprijinului pentru a ajuta ţările şi entităţile sub-naţionale să pună la punct planuri în domenii precum decarbonizarea şi rezilienţa climatică. Pentru a atrage mai mult capital privat, grupul precizează că va analiza activităţi precum eliminarea subvenţiilor care provoacă distorsiuni şi dezvoltarea de proiecte verzi.

Marile bănci de dezvoltare promit că îşi vor creşte finanţarea pentru a ajuta ţările să se adapteze la impactul schimbărilor climatice, inclusiv prin extinderea sprijinului pentru managementul riscurilor de dezastre, pregătirea la dezastre şi construirea de capacităţi.

„Ca o dovadă a urgenţei şi amplorii aspectelor ce urmează a fi abordate, ne extindem acţiunile comune în domeniul climei şi dezvoltării, întărind colaborarea noastră pentru a majora finanţarea şi a îmbunătăţi măsurarea rezultatelor, consolidând colaborarea la nivel de ţară şi crescând cofinanţarea şi angajamentul sectorului privat”, se arată în declaraţia consultată de Reuters.

Cea de-a 28-a Conferinţă a Părţilor (COP 28) la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (CCONUSC) are loc în Dubai, în perioada 30 noiembrie-12 decembrie 2023.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Mare gogoriță este chestia asta cu „schimbările climatice”! Dacă ar fi fost adevărată, guvernele, băncile, ONG-urile și toți ăștia care se dau de ceasul morții cu „schimbările climatice” ar fi militat pentru oprirea războaielor, pentru limitarea consumerismului, pentru interzicerea aviației de tip jet private, a yachturilor de lux, a promovarii consumului excesiv in lumea bogaților etc. Dar, se pare că acest concept este exclusiv politic, o propagandă plină de demagogie!

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Eurostat: Comerţul UE cu produse agricole a scăzut cu 3,2% anul trecut

Valoarea schimburilor comerciale (importuri plus exporturi) cu produse agricole...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de averse şi grindină în aproape jumătate din ţară, pe parcursul zilei de miercuri

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o atenţionare meteo Cod galben de averse, grindină şi furtuni valabilă pe...

Sprijin financiar în valoare de 2,66 mln de lei pentru crescătorii de animale

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat în sectorul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole