8.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE anunță noile reguli aplicate fermelor pentru reducerea emisiilor

CE anunță noile reguli aplicate fermelor pentru reducerea emisiilor

Noile reguli vor reduce poluarea aerului, apei și solului și vor direcționa marile instalații agro-industriale către tranziția verde, notează Comisia Europeană.

Marți, 28 noiembrie, negociatorii Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord politic provizoriu privind revizuirea directivei privind emisiile industriale (IED) și a directivei privind depozitarea deșeurilor, precum și noua reglementare privind Portalul Emisiilor Industriale.

Scopul este de a combate în continuare poluarea aerului, apei și solului de către marile construcții agro-industriale, care pot duce și la probleme de sănătate precum astmul, bronșita și cancerul.

‹ adv ›

Construcții industriale

Noile reguli vor face obligatorie stabilirea celor mai stricte niveluri de emisii realizabile și vor îndemna întreprinderile industriale să se concentreze mai mult pe eficiența energetică, a apei și a materialelor și reutilizarea acestora, în plus față de promovarea utilizării de chimicale mai sigure, mai puțin toxice sau netoxice în procesele industriale, prin ținte de performanță a emisiilor sau a mediului înconjurător.

Pentru a combate penuria de apă, obiectivele de performanță pentru consumul de apă vor deveni obligatorii. Pentru deșeuri, eficiența resurselor, eficiența energetică și utilizarea materiilor prime vor avea astfel de ținte într-un interval, iar pentru noile tehnici, țintele vor fi indicative.

Fermele de animale

Participanții au fost de acord să extindă măsurile IED aplicate fermelor de porci cu mai mult de 350 de animale. Fermele care cresc porci în mod extensiv sau organic, și în aer liber o perioadă semnificativă de timp pe an, sunt excluse.

Pentru păsările de curte, aceasta se va aplica fermelor cu găini ouătoare cu mai mult de 300 capete și pentru fermele cu pui de carne cu mai mult de 280 de capete. Pentru fermele care cresc atât porci cât și păsări, limita va fi de 380 capete.

Comisia a propus inițial un prag de 150 capete pentru toate animalele, inclusiv pentru bovine. Colegii-legiuitori au convenit să însărcineze Comisia să revadă, până la 31 decembrie 2026, necesitatea unei acțiuni a UE pentru abordarea emisiilor generate de creșterea animalelor, inclusiv a bovinelor, precum și o clauză de reciprocitate pentru a asigura că producătorii din afara UE îndeplinesc cerințe similare regulilor UE la exportul în UE.

Participarea publicului, penalități și sancțiuni

Negociatorii au convenit, de asemenea, să crească transparența și participarea publică în ceea ce privește licențierea, exploatarea și controlul instalațiilor reglementate. Registrul European de Eliberare și Transfer Poluanți va fi transformat într-un Portal UE al Emisiilor Industriale, unde cetățenii pot accesa date despre toate permisele UE și activitățile poluante locale.

În plus, sistemele de e-autorizare ar trebui să fie implementate cel târziu până în 2035.

Companiile care nu respectă normele pot fi sancționate cu penalități de cel puțin 3% din cifra de afaceri anuală a operatorului în UE pentru cele mai grave încălcări, iar statele membre vor acorda cetățenilor afectați de nerespectarea normelor dreptul de a solicita compensații pentru daunele aduse sănătății lor.

După vot, raportorul Radan Kanev (PPE, Bulgaria), a declarat:

„Sunt mulțumit de rezultatul general, deoarece Parlamentul și-a apărat cele mai importante puncte din mandatul său, inclusiv reducerea semnificativă a emisiilor fără a crea birocrație suplimentară pentru industrii și fermieri, precum și nivelul penalităților pentru companiile care nu respectă normele.”

Acordul trebuie încă adoptat de Parlament și Consiliu, după care noua lege va fi publicată în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare la 20 de zile după aceea. Statele membre vor avea apoi 22 de luni pentru a se conforma acestei directive.

Directiva privind emisiile industriale stabilește reguli privind prevenirea și controlul poluării din emisiile instalațiilor agro-industriale mari în aer, apă și sol, precum și generarea de deșeuri, utilizarea materiilor prime, eficiența energetică, zgomotul și prevenirea accidentelor. Instalațiile acoperite de reguli sunt obligate să funcționeze în conformitate cu o autorizație care abordează întreaga performanță ecologică a instalației.

Această legislație răspunde așteptărilor cetățenilor cu privire la principiul „poluatorul plătește” și accelerează tranziția verde și promovează procese de producție mai ecologice, așa cum este exprimat în propunerile 2(2), 3(1), 11(1) și 12(5) ale concluziilor Conferinței privind Viitorul Europei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Atenționare ANF: Viermele frunzelor de porumb

Primul focar de Viermele frunzelor de porumb Spodoptera frugiperda...
‹ adv ›

Ungaria: Recolta scăzută de floarea-soarelui susține prețul

Potrivit Ministerului Agriculturii din Ungaria, vara anului 2024 a afectat considerabil cultura de floarea-soarelui. Precipitațiile din toamnă au provocat...

Reuters: Fermierii ruși vor opta pentru culturi mai profitabile reducând din grâu

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la culturi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole