Românii care locuiesc la oraș pot deveni fermieri urbani. O lege adoptată de parlamentari permite agricultură pe verticală. Astfel, în clădiri sau în alte spații special amenajate pot fi cultivate legume nu doar pentru consum propriu, ci chiar pentru comercializare. Iar producătorii vor avea drept să primească subvenții din fonduri europene, notează stiri.tvr.ro.
Legea adoptată de parlamentari vizează aducerea agriculturii „pe verticală” în orașele din România.
Varujan Pampuccian, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale:
Cultivarea plantelor în astfel de medii fără sol presupune folosirea unei lumini artificiale cu LED-uri, în locul soarelui și un spațiu în care temperatura, umiditatea și nutrienții sunt strict controlate, explică reprezentanții Facultății de Agronomie din Capitală, care studiază această metodă de aproape patru ani.
Florin Stănică, prorector, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti:
Potrivit legii adoptate de Camera Deputaților, agricultorii care doresc să recurgă la noua tehnologie ar urma să beneficieze de subvenții. Însă investiția este mult prea costisitoare, spun producătorii.
Cristi Rusu, președinte Asociația Legrom:
Dacă sunt comercializate, produsele cultivate pe verticală trebuie să aibă etichete speciale.
Adrian Chesnoiu, deputat PSD:
Antonio Andrusceac, deputat AUR:
Legea a ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Pentru a o pune în practică, aleșii trebuie să inițieze discuții la nivel european, pentru obținerea fondurilor necesare pentru subvenții.