7.3 C
București
marți, 27 februarie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFonduri de peste 274 mln lei în conturile fermierilor din sectorul cerealelor...

Fonduri de peste 274 mln lei în conturile fermierilor din sectorul cerealelor şi al seminţelor oleaginoase

Fermierii din sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase vor primi peste 274 milioane de lei pentru plata sprijinului de urgenţă în urma pierderilor economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit sursei citate, din totalul de 274.057.212 lei (55.381.013,95 euro), suma de:

  • 147.115.286,60 lei reprezintă finanţare externă nerambursabilă pusă la dispoziţia statului român prin Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
  • 126.941925,40 lei sunt din bugetul de stat prin MADR, în cadrul capitolului 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 40 Subvenţii, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli”.

„Acordăm acest sprijin de urgenţă pentru fermierii români din sectorul vegetal, care au avut un an extrem de dificil. Astfel, fermierii vor primi un sprijin financiar pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022. Sprijinul se acordă beneficiarilor pentru suprafeţele aferente cererii de plată unică pe suprafaţă depusă în anul 2022 pentru minimum 1 ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui”, a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

Ministerul de resort precizează că, pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului excepţional sub formă de grant, de 2 lei/litru, se consideră că acesta reprezintă o valoare aferentă unei cantităţi unitare de 78 litri/hectar de motorină, precum şi că în stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizează 50% din cantitatea rezultată din înmulţirea numărului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/hectar de motorină.

Sprijinul total din partea Guvernului este de 3,63 lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă circa jumătate din preţul carburantului.

Conform legislaţiei în vigoare, plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2023, însă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că depune toate eforturile ca beneficiarii să primească banii în conturi în perioada imediat următoare. 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministrul Agriculturii, la AgriFish: Este pentru prima oară când se modifică regulamentul de bază în primul an de PAC

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a transmis luni...
‹ adv ›

Măsuri pentru o bună gestiune a fondurilor destinate sectorul pescuit și acvacultură – aprobate de Guvern

Executivul a aprobat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă privind gestionarea financiară a alocărilor nerambursabile din Fondul...

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc – MADR anunță suportul pentru 2024

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc continuă și în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole