21.5 C
București
sâmbătă, 22 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleHarghita: Cererea de cartofi este destul de redusă; obiceiurile de consum s-au...

Harghita: Cererea de cartofi este destul de redusă; obiceiurile de consum s-au schimbat

Cererea de cartofi de consum este destul de redusă, iar preţul nu este unul satisfăcător, chiar dacă producătorii din Harghita au obţinut recolte bune în acest an.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, spune că:

„Piaţa nu prea funcţionează şi nu este cerere mare, preţul unui kilogram de cartofi de consum la producători variind între 1 leu şi 1,7 lei/ kg”.

În ceea ce priveşte producătorii care au contracte cu reţelele mari de magazine, aceştia vând cartofii cu 1,35 lei/ kg, ei asigurând şi ambalarea, dar preţul ajunge să fie mult mai mare pe rafturile supermarketurilor.

Romfeld Zsolt consideră că cererea nu este una ridicată întrucât obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat, aceştia preferând să cumpere cantităţi mici, doar cât au nevoie, şi să nu mai depoziteze cartofi pentru iarnă, aşa cum se întâmpla în trecut.

„Obiceiurile de consum s-a schimbat. Având în vedere că tot anul se găsesc cartofi pe piaţă, consumatorii s-au limitat la cantităţile zilnice şi pentru câteva zile, nu pentru depozitare de iarnă până în primăvară. E şi mult mai comod şi cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului. Comercianţii iau cantităţile tot pe termen scurt, cât e vandabil”, a explicat Romfeld Zsolt.

El a adăugat că, în această perioadă, producătorii îşi fac calcule ce suprafeţe să cultive în primăvara anului viitor.

„În momentul actual se fac iarăşi calcule pentru suprafeţele care urmează să fie înfiinţate în primăvara anului 2024. Calculele se fac în funcţie de cererea actuală şi posibilităţile de anul viitor, având în vedere şi preţurile de imputuri, fiecare trebuie să facă devize tehnologice, devize privind calculul preţurilor, deci oamenii caută motivare ca să producă mai departe”, a precizat şeful Direcţiei Agricole Harghita.

Acesta consideră că preţul kilogramului de cartofi este unul mic, raportat la cheltuielile de înfiinţare a culturii în anul 2024 şi că optim ar trebui să fie de 2 lei/kg.

Suprafaţa cultivată cu cartofi a fost de aproape 7.000 hectare în Harghita, din care 4.500 de hectare cartofi pentru piaţă, iar restul în gospodării individuale şi pe suprafeţele mai mici.

Producţia a fost satisfăcătoare, spun specialiştii, cu o medie de 22 tone la hectar, dar existând şi vârfuri de 40 tone la hectar.

În ultimii ani, suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţul Harghita a înregistrat o scădere constantă, producătorii mici preferând să cultive numai pentru consumul familiei, după ce au constatat că această cultură nu are rentabilitate pe suprafeţe reduse.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Instalarea tinerilor fermieri: MADR prezintă clarificări privind sprijinul pentru beneficiari

Având în vedere informațiile eronate transmise în spațiul public...
‹ adv ›

Noi restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu tonaj mai mare de 7,5 tone, din cauza caniculei

Noi restricţii de tonaj vor fi instituite sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 10:00 -20:00, pe sectoarele de autostrăzi,...

Ghidul solicitantului pentru investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole – în consultare publică

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru investiții pentru procesarea și marketingul produselor...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole