17.4 C
București
sâmbătă, 15 iunie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleZeci de companii poloneze de transport au blocat frontiera cu Ucraina

Zeci de companii poloneze de transport au blocat frontiera cu Ucraina

Zeci de companii poloneze de transport au blocat luni trei puncte de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina pentru a protesta față de „concurenţa neloială” din partea firmelor din ţara vecină.

Aproape tot traficul rutier a fost blocat de camioane aliniate de protestatari, care dau vina pentru scăderea veniturilor lor pe liberalizarea normelor privind transportul transfrontalier de către Uniunea Europeană.

„Vrem ca regulile concurenţei loiale să fie restabilite”, a declarat pentru AFP Rafal Mekler, co-organizator al protestului, în oraşul Dorohusk.

În urma invaziei ruse în Ucraina, UE a abandonat sistemul de permise care reglementa intrarea companiilor de transport ucrainene în UE. Şoferii de camion polonezi spun că această decizie a dus la o creştere a numărului de concurenţi ucraineni din sector, fiindu-le grav afectate profiturile.

„Costurile lor de întreţinere a camionului, angajarea unui şofer sau pur şi simplu începerea unei afaceri sau de asigurare sunt mult mai mici în comparaţie cu Polonia”, a spus Marek Oklinski, proprietarul unei companii de transport.

„Ei împing preţul în jos şi iau mărfurile pe care obişnuiam să le transportăm”, a adăugat Oklinski.

Protestatarii au instituit blocade similare la punctele de trecere a frontierei din Hrebenne şi Korczowa, promiţând să lase maşinile private să treacă, precum şi ajutorul umanitar şi militar pentru Ucraina.

Ministerul polonez al Infrastructurii a transmis că Varşovia nu poate satisface cererile protestatarilor, având în vedere regulile europene.

„Acordul a fost semnat de UE. Din punct de vedere practic, Polonia nu are mijloacele necesare pentru a restabili sistemul de permise până la expirarea acordului”, a precizat ministerul într-o declaraţie trimisă AFP, cerând protestatarilor să înceteze blocajele.

Guvernul ucrainean a afirmat marţi că nu a primit încă „cereri” oficiale din partea transportatorilor polonezi care blochează începând de luni trei puncte de trecere între Ucraina şi Polonia, pentru a protesta împotriva unei concurenţe considerate „neloiale”, informează AFP.

„Până acum nicio cerere oficială din partea transportatorilor polonezi nu a fost transmisă niciunui reprezentant al părţii ucrainene”, a afirmat Ministerul Infrastructurii al Ucrainei.

„Dacă există o poziţie oficială şi rezonabilă din partea partenerilor noştri polonezi, suntem deschişi unui dialog constructiv”, a adăugat ministerul, precizând că este „în comunicare constantă” cu autorităţile poloneze şi europene, „pentru a rezolva” această criză şi „a debloca punctele de control cât mai repede posibil”.

„Blocajul de la frontieră prejudiciază interesele ambelor ţări”, a reiterat marţi Ministerul Infrastructurii ucrainean, în timp ce ministerul omolog polonez le-a cerut cu o zi înainte manifestanţilor să-şi înceteze acţiunea.

Acest incident marchează un nou obstacol în relaţiile dintre Kiev şi Varşovia, care au devenit tensionate în ultimele luni, în special din cauza dezacordului asupra exportului de cereale ucrainene în Europa prin Polonia.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a comparat Ucraina cu „un om care se îneacă”, capabil să-i tragă pe salvatorii săi la fundul apei, iar actualul prim-ministru polonez Mateusz Morawiecki a anunţat în septembrie că ţara sa va înceta să transfere noi arme către Kiev.

Cu toate acestea, Polonia, care a primit sute de mii de refugiaţi ucrainene ce fug de război, se numără de peste un an şi jumătate printre principalii donatori de ajutor militar acordat Ucrainei.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: Producţia de cereale în Ucraina va rămâne neprofitabilă şi în 2024

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă...
‹ adv ›

Îngrijire pomi după grindină și ploi torențiale

Ploile cu grindină din ultimele zile au produs pagube importante agricultorilor și grădinarilor. În acest articol, oferim câteva sfaturi...

MADR: Plăţi de peste 97 mln de lei pentru Campania 2023, în perioada 12 – 14 iunie

Plăţile efectuate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru anul de cerere 2023 au depăşit 97,13 milioane...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole