17.4 C
București
miercuri, 1 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCE propune ajustarea parţială a calendarului de revocare treptată a cadrului temporar...

CE propune ajustarea parţială a calendarului de revocare treptată a cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat

Comisia Europeană a adresat statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere de ajustare parţială a calendarului de revocare treptată a prevederilor cadrului temporar de criză şi de tranziţie privind ajutoarele de stat, menit să ofere un răspuns la criza cauzată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi la scumpirea fără precedent a preţurilor la energie, se arată într-un comunicat al Executivului european.

De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi în contextul efectelor sale directe şi indirecte asupra economiei UE, cadrul temporar de criză privind ajutoarele de stat, adoptat la 23 martie 2022, a oferit statelor membre posibilitatea de a oferi în timp util întreprinderilor aflate în dificultate un sprijin proporţional şi cu o ţintă bine definită.

Datorită cadrului, statele membre au putut să acţioneze rapid şi eficace pentru a ajuta întreprinderile afectate de incertitudinile economice semnificative, de perturbarea fluxurilor comerciale şi a lanţurilor de aprovizionare, precum şi de creşterile excepţional de mari şi neaşteptate ale preţurilor, în special la gaze naturale, energie electrică, dar şi la numeroşi alţi factori de producţie şi la materii prime, precum şi la bunurile primare. În ansamblul lor, aceste efecte au cauzat o perturbare gravă a economiilor tuturor statelor membre într-o multitudine de sectoare economice.

La 9 martie 2023, Comisia a adoptat cadrul temporar de criză şi de tranziţie, care a modificat şi a prelungit parţial în timp cadrul temporar de criză şi încurajează luarea de măsuri de sprijin în sectoarele esenţiale pentru tranziţia la o economie cu zero emisii nete, în concordanţă cu Planul industrial al Pactului verde.

Pe măsură ce continuă războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică a UE dă dovadă de rezilienţă la şocurile cu care s-a confruntat. Previziunile economice din vara anului 2023 elaborate de Comisie arată că economia UE continuă să crească, chiar dacă într-un ritm mai lent.

Situaţia de pe pieţele energiei şi mai ales preţurile medii la gaz şi energie electrică par să se fi stabilizat. Mai mult, riscul unor deficite de aprovizionare cu energie s-a atenuat, inclusiv datorită măsurilor luate de statele membre pentru a diversifica sursele de energie.

În acelaşi timp, în previziunile economice din vara anului 2023 se indică faptul că războiul în curs al Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile geopolitice mai ample, în special în Orientul Mijlociu, continuă să fie o sursă de risc şi de incertitudine, se menţionează în comunicat.

În acest context, Comisia propune o prelungire limitată, cu 3 luni, a prevederilor care permit statelor membre să acorde în continuare ajutoare cu un cuantum limitat (secţiunea 2.1 din cadru) şi ajutoare prin care să se ofere compensaţii pentru preţurile ridicate la energie (secţiunea 2.4 din cadru), până la 31 martie 2024.

Statele membre vor putea astfel să îşi extindă schemele de sprijin, în cazurile în care acest lucru este necesar, şi să se asigure că întreprinderile afectate în continuare de criză nu vor rămâne brusc fără sprijinul necesar în următoarea perioadă de încălzire de la iarnă.

Conform secţiunii 2.4 din cadru, statele membre pot continua să ofere sprijin prin acoperirea unor părţi din costurile suplimentare cu energia numai în măsura în care preţurile la energie depăşesc în mod semnificativ nivelurile anterioare crizei.

Proiectul de propunere al Comisiei adresat statelor membre nu aduce atingere celorlalte prevederi ale cadrului temporar de criză şi de tranziţie. Celelalte secţiuni ale cadrului legate de criză (şi anume, sprijinul pentru lichidităţi sub formă de garanţii de stat şi de împrumuturi subvenţionate şi măsurile vizând sprijinirea reducerii cererii de energie electrică) nu vor fi prelungite după data de expirare actuală, şi anume 31 decembrie 2023.

Secţiunile care vizează accelerarea tranziţiei verzi şi reducerea dependenţei de combustibili nu sunt afectate de proiectul de propunere şi vor rămâne în vigoare în baza cadrului actual până la 31 decembrie 2025.

Statele membre au acum posibilitatea de a formula observaţii cu privire la proiectul de propunere a Comisiei. Comisia intenţionează să adopte modificarea limitată a cadrului temporar de criză şi de tranziţie în următoarele săptămâni, ţinând seama de feedbackul primit de la statele membre.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE: Comerţul agroalimentar al UE a început în forţă anul 2024 

Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă...
‹ adv ›

Situaţia sectorului agricol, în analiză cu principalele partide politice europene

Viziunea grupurilor politice europene asupra situaţiei curente a sectorului agricol a fost discutată, în perioada 17-19 aprilie, la Bruxelles,...

CE sprijină industria fotovoltaicelor prin noua Cartă a energiei solare

Comisia Europeană şi-a intensificat eforturile de sprijinire a sectorului energiei solare din Europa prin promovarea semnării unei Carte europene...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole