8.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleRugina brună - prezentă pe samulastra de grâu

Rugina brună – prezentă pe samulastra de grâu

Toamna caldă și umedă (cel puțin în zona de vest a României) este foarte favorabilă dezvoltării ruginii brune. În urma controlului efectuat la data de 23 octombrie 2023 prin samulastra de grâu, dar și prin culturile de rapiță semănate după grâu (unde grâul este buruiană), am observat că rugina brună a apărut și se manifestă cu intensitate și incidență ridicate.

De ce este important să distrugem samulastra?

Samulastra este o „punte verde” unde dăunătorii și patogenii se dezvoltă nestingheriți de la recoltat și până la răsărirea noilor culturi de grâu (sau alte cereale păioase). Pentru rugina brună, grâul voluntar este cea mai comună gazdă, constituind sursa majoră de inocul pentru grâul de toamnă în toate zonele unde acesta este cultivat.

Rugina brună (ca și alte rugini) are nevoie de plante vii pentru a se dezvolta și a produce infecții. Din acest motiv, distrugerea samulastrei este foarte importantă în managementul acestei boli.

Cât timp rezistă uredosporii ruginii brune după recoltat, pe miriște?

Ei bine, funcție de condițiile climatice, pot rezista între 20 – 60 de zile, suportând chiar și uscăciunea. În această perioadă ei infectează samulastra, care este principala punte de trecere a ruginii în noile culturi [Popescu, 2005].

În toamnele blânde, pe tinerele plante de grâu răsărite pot fi observate pustule brune sau doar micelii. Patogenul va traversa iarna sub aceste forme, iar primăvara va produce noi infecții, vizibile pe la mijlocul lunii mai. În iernile geroase, structurile de rezistență ale fungului mor iar sursa de inocul se reduce mult.

Distrugerea samulastrei este o măsură profilactică foarte importantă în cadrul sistemului de combatere integrată a ruginii brune și nu numai.

Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV „Regele Mihai I” din Timișoara, Departamentul de Biologie și Protecția Plantelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cărăbușul de mai – daune și metode biologice de combatere

Cărăbușul de mai (Melolontha melolontha) este o insectă frecvent...
‹ adv ›

Gândacul păros – prezent în plantații. Atenție la control

Temperaturile ridicate din ultima perioadă, au favorizat apariția diferitor dăunători importanți, unul dintre aceștia fiind gândacul păros. Prezența acestuia...

Atenționare! Fungul Schizophyllum commune este prezent la pomii de nuc și paulownia

Fungul S.commune a fost raportat ca fiind prezent în lemnul mort la aproximativ 150 de genuri de plante. Ocazional...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole